'Federer komt, dus ik moet komen!'

Algemeen
Edwin Gruijs laat zien hoe het moet.
Edwin Gruijs laat zien hoe het moet. Foto: Daan Ruijter/Rodi Media

ZAANDAM - Twee primeurs voor Het Madrid Mutua Open, dat van vrijdag 3 tot en met zondag 12 mei gehouden wordt. Het grote Spaanse tennistoernooi, qua niveau slechts één categorie onder de Grand Slams, mag zich allereerst verheugen op de komst van Roger Federer. Het Zwitserse tennisfenomeen keert voor het eerst in twee jaar terug op gravel, bij het toernooi dat hij in 2009 en 2012 won. Er is echter meer nieuws vanuit de Spaanse hoofdstad. Niet eerder reisde een Nederlander naar het toernooi af om rackets van de toptennissers te bespannen. Die eer valt Edwin Gruijs ten deel. De Zaandammer is racketbespanner op het allerhoogste niveau en gevraagd voor het bespanningsteam van sport- en kledingbedrijf Head. Dit betekent dat de groot Federer-liefhebber dinsdag 30 april in het vliegtuig stapt voor een nieuw avontuur. Hij maakte in januari vorig jaar al zijn debuut bij de Australian Open, een van de vier Grand Slams, waar de allerbeste tennissers ter wereld in actie komen.

In het weekend van 17 maart hangt plotseling Oostenrijk aan de lijn. Het is het hoofdkantoor van Head, dat onder meer tennisrackets levert. Edwin heeft de manager van het Head-bespanningsteam aan de telefoon. Of hij van dinsdag 30 april tot en met donderdag 9 mei beschikbaar is. "We willen graag dat je komt", hoort hij in het Engels praten. Dat Federer in Madrid voor het eerst in twee jaar weer op gravel speelt, maakt helemaal dat het woord 'nee' voor Edwin geen optie is. "Federer komt, dus ik moet komen! Ik ben er best wel een beetje trots op dat ik gevraagd ben", aldus de Zaankanter. "Het is een hele eer. Ik behoor tot de top 100 van bespanners, maar het aantal plekken bij zulke toernooien is echt minimaal. Ze werken vaak met vaste mensen."

Dinsdag 30 april pakt Edwin het vliegtuig, om diezelfde middag al te beginnen met bespannen. De spelers die in het weekend van vrijdag 3 mei aan de kwalificaties van de Madrid Mutua Open meedoen, willen hun rackets natuurlijk tijdig gereed hebben. Edwin voorspelt dat het anders wordt dan bij de Australian Open, dat hardcourt als ondergrond heeft. "Ik denk dat er wel wat meer snaren stukgaan." Op gravel spelen de tennissers immers met meer effect, waardoor de bespanningen meer te verduren krijgen.

Het betekent ook dat Edwin zeker op de proef zal worden gesteld. Gegarandeerd gaat dat ook tijdens de wedstrijden gebeuren, als spelers hun bespanning breken. In Australië had Edwin onder meer het speelmateriaal van de Nederlandse toppers Kiki Bertens en Robin Haase, de Rus Andrej Rublev, de Zuid-Koreaan Hyung Chung en de Australische voormalig nummer een van de wereld Lleyton Hewitt onder zijn hoede. Ook de Belgische top 100-speelster Kirsten Flipkens liet haar rackets door Edwin bespannen. "Flipkens had in een van haar wedstrijden wel vijf rackets nodig. Dat betekent dat ik dan acuut het racket waar ik op dat moment mee bezig was eruit moet halen om de kapotte bespanning te repareren."

Het hoofd koel

Waar een ander dan zijn hoofd verliest, houdt Edwin het koel. De spanning en druk doen de nuchtere Zaankanter weinig. "Dat is het vak. Dat is bespannen bij een groot toernooi. Ik zat in een flow. Het was heerlijk om te doen. Het is mooi om te zien hoe de toppers met tennis bezig zijn. Ik wilde vroeger zelf ook toptennisser worden."

Het werk kent nog wel meer uitdagingen. "Als het veertig graden is, moet je 's ochtends beginnen. De hoge temperaturen kunnen immers effect hebben op de snaren", vertelt Edwin, die drie rackets per uur doet. Met dat gegeven is time management vanzelfsprekend ook zeer belangrijk. "Ik ging in het begin om 18.00 uur eten, maar dat bleek niet zo handig. Op dat tijdstip kwamen er rackets binnen. Dat ging ik dus snel anders doen door eerder te eten. Je krijgt ook veel verzoeken. Sommige spelers vragen of we zijn racket niet vóór een bepaald tijdstip kunnen doen."

Continu in touw

Een bespanner op een groot toernooi is continu in touw en maakt dagen van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat. Ruimte voor enige ontspanning is er eigenlijk alleen in het begin van het toernooi. "De eerste paar dagen kun je wel naar de trainingen kijken. Dan sta je bijvoorbeeld naast de banen waar Novak Djokovic en Federer trainen. Als tennistrainer is dat natuurlijk leerzaam en heel leuk om te zien."

Meer informatie over het Madrid Mutua Open is te vinden op www.madrid-open.com/en.