Kunstwerk Hans Koetsier komt terug in Zaandam

Algemeen
Het kunstwerk van Hans Koetsier, op de foto is goed te zien hoe de stad in tien jaar tijd drastisch is veranderd.
Het kunstwerk van Hans Koetsier, op de foto is goed te zien hoe de stad in tien jaar tijd drastisch is veranderd. (Foto: Gemeentearchief Zaanstad)

ZAANDAM - Vrijdag aanstaande wordt het kunstwerk 'Tussen de rails' van Hans Koetsier geplaatst op zijn nieuwe plek aan de Provincialeweg 302 in Zaandam. Het kunstwerk, dat dateert uit 1984, is al ruim tien jaar niet meer te bewonderen geweest, maar komt nu dus terug op een toepasselijke plek tussen de rails, naast de spoorlijn Zaandam – Purmerend/Enkhuizen en tegenover de spoorlijn Zaandam – Wormerveer/Castricum.

Het plaatsen van het grote (hoogte 8 m, breedte 2.8m en diepte 1 m) en zware (ca. 30.000 kilo) kunstwerk heeft nog wel wat voeten in de aarde. U kunt de plaatsing vrijdag aanstaande zelf volgen. Wat: plaatsing beeld "tussen de rails" van Hans KoetsierWaar: Provincialeweg 302 te ZaandamWanneer: vanaf 6.30 uur wordt het beeld 'geladen' op de gemeentewerf (Spierling), de verwachting is dat het beeld tussen 9.00 uur en 9.30 uur op locatie is en op zijn plek zal worden gehesen

Op bijgaande foto (gemeentearchief Zaanstad) is te zien waar het kunstwerk oorspronkelijk stond. Bij het stadsvernieuwingsproject Inverdan is het beeld weggehaald en opgeslagen. Nu er een nieuwe geschikte plaats is gevonden wordt het kunstwerk teruggeplaatst vlakbij het bedrijfsverzamelgebouw De Bark (van De Bedrijvige Bij) gevestigd in een monumentaal schoolgebouw. Het kunstwerk refereert aan het station en de spoorlijn(en) die daar langs lopen. Bij het zoeken naar een nieuwe locatie is deze betekenis van het kunstwerk meegenomen. De nieuwe locatie ligt naast de spoorlijn Zaandam – Purmerend/Enkhuizen en tegenover de spoorlijn Zaandam – Wormerveer/Castricum.

Over de plaatsing en onthulling

Vanaf De Spierling wordt het beeld op een dieplader gehesen en via de Provinciale weg naar de nieuwe locatie gereden. Op de nieuwe locatie wordt het beeld op de nieuwe plek gehesen door 2 kranen.
Omdat het beeld zo lang in opslag heeft gelegen, is het beeld wat beschadigd. Als het beeld op zijn plek staat krijgt het een opknapbeurt en wordt het geschilderd. Als het beeld weer in topconditie is, organiseert Gemeente Zaanstad de formele onthulling van het beeld op de nieuwe locatie.

Over Hans Koetsier

Johannes (Hans) Koetsier (Utrecht, 12 juni 1930 – Amsterdam, 30 augustus 1991) was een Nederlands conceptueel kunstenaar die tot de Fluxus-beweging wordt gerekend.
Koetsier werd bekend door spraakmakende plannen. In 1979 stelde hij voor dat er in Groningen een rotstuin zou komen. Uitgaande van een komend verbod op het rapen van kievitseieren, bedacht hij dat in Leeuwarden een natuurstenen beeld van een kievitsei zou worden geplaatst. Ook opperde Koetsier het instellen van een nationale feestdag, de 'Dag van de Inspiratie', op tweede pinksterdag 1980.
In de jaren tachtig stelde Koetsier de gemeente Almere voor om bij vijf punten aan de stadsgrenzen grote herkenningspunten te plaatsen. Het eerste hiervan werd in 1986 geplaatst. De serie Stedelijke markeringspunten zou uit vijf beelden bestaan, maar bij Koetsiers overlijden waren er slechts twee gerealiseerd.
Werk van Koetsier is aangekocht door het Stedelijk Museum Schiedam. Beelden van Koetsier zijn te vinden in onder meer Almere, Harderwijk, Utrecht en Weesp.