WRV de Zaan ontvangt speciale riemen voor aangepast roeien

ZAANDIJK - Dankzij een bijzondere sponsorloop actie van het Pascal College en het Fonds Gehandicaptensport mocht roeilid Esther van der Loos van RV de Zaan onlangs een set lichte, zogenaamde boordriemen in ontvangst nemen. Deze riemen lenen zich bij uitstek voor aangepast roeien, waartoe ook een bestaande boot werd aangepast.

Klas 2 HAVO van het Pascal College leverde november 2018 een fantastische prestatie door met elkaar een sponsor loop te houden. Met deze actie werd een bedrag opgehaald, wat werd geschonken aan het Fonds Gehandicaptensport. De helft van de opbrengst, maar liefst €620,- is besteed aan een lokaal project. Fonds Gehandicaptensport doneerde dit bedrag aan WRV de Zaan waarmee de speciale riemen konden worden gefinancierd. Onlangs nam WRV de Zaan roeilid Esther van der Loos de beide riemen in ontvangst, waarmee een volgende stap kan worden gezet in het faciliteren van roeiers met een beperking.

Drempelvrij

Esther van der Loos is ervaringsdeskundige bij uitstek. De voormalige topschaatster raakte in 1999 na een val ernstig geblesseerd waarbij haar rechterbeen zo goed als verlamd raakte. Tijdens haar revalidatie deed zij veel aan handbiken en ontwikkelde op die manier een sterk bovenlijf en dito armen; een perfecte start voor een glansrijke roeicarrière. Zo wist zij in 2016 tijdens de Paralympische Spelen in Rio samen met teamgenoot Corné de Koning een knappe vierde plek in de klasse PR2 te scoren. De tegenwoordige coach van de Paralympische roeiploeg adviseerde WRV de Zaan al eerder over het aanpassen en drempelvrij maken van het clubhuis voor leden met een beperking.

Vakmanschap

De riemen die konden worden aangeschaft zijn van het type boordriem en worden met beide handen geroeid. Een boordriem is in de regel zwaarder en dikker dan een riem die met een hand wordt geroeid, maar in dit geval kon het gewicht beperkt blijven door de toepassing van koolstofvezel. De heren van de materiaalcommissie hadden eerder al met veel vakmanschap een bestaande boot van de roeivereniging geschikt gemaakt voor boordroeien.

Over WRV de Zaan

WRV de Zaan is gevestigd aan Lagedijk 334, 1544 BX Zaandijk. De vereniging werd opgericht in 1896 en telt thans ruim 140 leden. De activiteiten spitsen zich toe op recreatief roeien, waarbij marathons en bijzondere jaarlijks terugkerende evenementen zoals de 200 kilometer lange Elfstedentocht niet worden geschuwd. De perfect onderhouden vloot bestaat uit een dertig tal boten van het type skiff, wherry, C2, C3 en C4.

Over Fonds Gehandicaptensport

Fonds Gehandicaptensport zet zich in om sport voor iedereen met een handicap structureel, dicht bij huis, mogelijk te maken. In Nederland zijn er 1,7 miljoen mensen met een handicap. Voor deze mensen is sporten niet altijd vanzelfsprekend. Fonds Gehandicaptensport ondersteunt dat dit wel mogelijk is.

Yvette van der Does
Meer berichten