BevrijdingsBannetocht langs mooiste plekjes Wormerland

Uit

WORMERLAND - Het thema van de 23e BevrijdingsBannetocht zondag 5 mei is 'Wormerland in beweging'. De tocht start en finisht bij alle stempelposten tijdens de tocht. Net als bij de wintereditie doen deelnemers alle dorpen van de Bannetocht aan. Een mooi alternatief voor de strenge winter die er de afgelopen winter niet was.

De inschrijving start in Wormer bij IJsvereniging Nova Zembla aan Dorpstraat 214A. Daar ontvangen deelnemers een stempelkaart. Bij Nova Zembla ligt nu geen ijs, maar wel Jeu de boules-velden. Onder leiding van vrijwilligers van Nova Boules kan iedereen hier gratis Jeu de boules spelen. Eventueel onder het genot van een heerlijk kopje koffie, thee of iets anders lekkers.

Wormer

Dit jaar is wordt in samenwerking met kanovereniging de Zwetplassers, Watersport Vereniging Wormer, roeivereniging de Zaankanaries, Stichting Sloeproeien Wormerveer de Huysman, de Brede school en het 5 mei comité Wormerland een Óp-en-in-het-Zwetdag gehouden. Alle deelnemers van de BevrijdingsBannetocht kunnen gratis ervaring opdoen van watersporten als kanoën, zeilen, roeien, sloeproeien en, voor wie dat wil, ook zwemmen. Neem hiervoor wel zwemkleding mee.

Bij de Poelboerderij aan de Veerdijk 106 is een stempelplaats. Hier is het planten-, vogel- en dierenleven van een veenweidegebied te zien. De Poelboerderij verzorgt verschillende op de natuur gerichte activiteiten in het Wormer- en Jisperveld. De waterspeelplaats geeft een indruk van het waterbeheer in onze omgeving en is zeker een bezoekje waard.

Oostknollendam

Bij het Dorpshuis aan Dorpsstraat 95 staat dit jaar opnieuw de trots van het dorp klaar: de in eigen beheer gemaakte, traditionele draaimolen van 'Nova Vita' die voor de kinderen de nodige gratis rondjes draait. De tweede beweging hier is doelschieten.

Spijkerboor

't Heerenhuis aan Starnmeerdijk 21 is ook een post (inschrijving/start/finish/stempelplaats) en een sfeervol monument van Wormerland uit 1787. Met zijn zonnige terras aan het Noord-Hollands kanaal nodigt het uit tot het nuttigen van een hapje en een drankje.

Het fietspontje de Jan Hop biedt een goede verbinding met het beroemde Fort Spijkerboor. De beweging die hier plaatsvindt wordt gemaakt in samenwerking met Rijvereniging Sterneo. Kinderen kunnen gratis een rondje rijden op een van de paarden.

Jisp

De Jispersluis bij de familie Prins, Kanaaldijk 11 (stempelplaats) is een van de weinige poldersluizen met een sluiswachter in vaste dienst bij het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. De sluisdeuren worden geopend en gesloten met behulp van een schippershaak. De rinketten in de noordelijke deuren worden bediend. Aan de Kanaaldijk krijgen deelnemers een heerlijke Hollandse appel op vertoon van de stempelkaart.

Bij de Jisper IJsclub, Molenpad 38 (inschrijving/start/finish/stempelplaats) is een expositie van de IJsclub en uitleg van de Burgerhulp, die in de plaats is gekomen van de vrijwillige brandweer. Plus natuurlijk de nodige spelletjes voor de beweging.

Wijdewormer

De tocht starten in Wijdewormer kan bijvoorbeeld bij het Dorpshuis aan Wijdewormerplein 3 (inschrijving/start/finish/stempelplaats). Het Dorpshuis opende in juni 2013 en is een sieraad in het dorp. Het is een bezoekje waard en de koffie staat klaar. De beweging hier verzorgt het landschap: vijf watermolens worden hier in beweging gezet door de wind.

Puzzel

Zoals ieder jaar is er de puzzel die deelnemers onderweg kunnen invullen. Er staan vragen waarvan de antwoorden onderweg te achterhalen zijn. Jong en oud beleeft hier plezier aan. Als alles goed is ingevuld, kunnen kinderen hier een prijs mee winnen. De prijzen worden 15 mei uitgereikt door burgemeester P.C. Tange van Wormerland. Iedere deelnemer ontvangt aan het einde van de tocht weer de traditionele BevrijdingsBannetocht medaille.

Meer informatie: www.bevrijdingsbannetocht.nl.