Max Beckmann: Zelfportret met sigaret
Max Beckmann: Zelfportret met sigaret ((Foto: aangeleverd))

Lezing: Felle kleuren en ruwe penseelstreken

ZAANDIJK - Jan Rudolph de Lorm, museumdirecteur van Museum Singer Laren, geeft dinsdag 4 juni een lezing in Het Weefhuis. De lezing heeft als onderwerp de nieuwe tentoonstelling in het Museum Singer Laren, 'Duitse Expressionisten Uit Museum Ostwall Dortmund'.

Terwijl de Duitsers genieten van de Holländische Moderne, biedt Singer Laren een overzicht van de Duitse expressionisten. Niet de buitenwereld maar de binnenwereld, daar ging het de expressionisten om. Kunst als uitdrukking van emotie en innerlijke beleving, weergegeven in felle kleuren, ruwe penseelstreken en krachtige vormen. Van 16 april t/m 25 augustus wisselt Singer Laren zijn collectie uit met het Museum Ostwall in Dortmund.

De expositie toont bekende en minder bekende topstukken van wereldberoemde expressionisten als Ernst Ludwig Kirchner, August Macke, Emil Nolde, Käthe Kollwitz en Max Beckmann en geeft een imposant beeld van Duitsland tijdens en tussen de wereldoorlogen en de respons van kunstenaars daarop. 'Duitse Expressionisten' is een niet te missen tentoonstelling voor iedere liefhebber van expressionistische schilderkunst.

Max Beckmann

Bijzondere aandacht in de tentoonstelling wordt besteed aan Max Beckmann (1884-1950). Beckmann is een van de belangrijkste en meest spraakmakende Duitse kunstenaars van de twintigste eeuw. Omdat ook zijn schilderijen door de nazi's als 'entartete Kunst' werden bestempeld, vertrok hij in 1937 naar Amsterdam, waar hij tot 1947 woonde en werkte. In de tentoonstelling zijn meesterwerken uit deze Amsterdamse periode te zien, waaronder Namiddag (Afternoon) uit 1946. In 1947 kreeg hij een visum voor de Verenigde Staten waar hij 'Zelfportret met sigaret' maakte. "Je voelt in dit zelfportret alle ellende en bedreiging waaruit de schilder net is ontsnapt. Indringend en mysterieus", aldus Jan Rudolph de Lorm.

Wie interesse heeft deze lezing bij te wonen, wordt geadviseerd snel te reserveren. De belangstelling voor de lezingen van Jan Rudolph de Lorm is altijd groot en vanwege veiligheidsvoorschriften kunnen een beperkt aantal bezoekers de lezing bijwonen.

Locatie: Weefhuis, Lagedijk 39. Aanvang: 20:00 uur. Entree: € 10,- (inclusief koffie of thee bij binnenkomst). Reserveren is noodzakelijk en kan via de website: www.weefhuis.nl.

Meer berichten