Jonna en Lien beklimmen straks de Mont Ventoux.
Jonna en Lien beklimmen straks de Mont Ventoux. ((Foto: aangeleverd))

Zaanse meisjes lopen Tour du ALS ter nagedachtenis aan overleden vader

ZAANSTAD - Onder het motto 'Samen trappen we ALS de wereld uit' beklimmen jaarlijks honderden fietsers, hardlopers en wandelaars samen met ALS-patiënten de Mont Ventoux in Frankrijk om geld op te halen in de strijd tegen ALS. De dag voor Hemelvaart vind de 8e editie plaats en deze keer lopen 2 jonge Zaanse meiden Liene (12) en Jonna (14) van Koningsveld in hun team "ALSopdeweg-Vrienden" de 21 km lange steile beklimming. Op jonge leeftijd, 2 en 4 jaar, kreeg hun vader Eelco de ziekte ALS, 2 jaar later overleed hij daaraan. De meiden lopen in een team met hun moeder Bianca, hun stiefvader Robert, Cindy, een vriendin van Eelco en Bianca, en haar dochter Isa de loodzware beruchte berg op.

Jonna: "ik weet hoe het is om je vader te verliezen want mijn vader is aan ALS overleden toen ik 6 was. Ik wil dat er een medicijn wordt gevonden tegen ALS zodat andere kinderen geen verdriet hebben omdat ze een ouder verliezen. Daarvoor is veel geld nodig en daarom is deze actie heel goed. Mijn vader was wielrenner en die heeft de Mont Ventoux op gefietst, dus is het mooi dat wij daar ook gaan lopen. Als het zwaar wordt dan denk ik dat hij daar gefietst heeft en dan helpt hij mij"

Liene: "ik wil ook dat er geen vaders en moeders meer doodgaan aan ALS en ik was nog heel klein toen mijn vader dood ging aan ALS en daarom mis ik heel veel herinneringen aan hem. Ik weet dingen door filmpjes van hem en door verhalen. Als we dan op de Mont Ventoux gaan lopen dan hoor ik misschien weer nieuwe verhalen over hem, want hij heeft er vaak gefietst. Ik wil dat anderen kinderen lang met hun vader kunnen spelen en dat die niet doodgaan aan ALS. Daarom moet er een medicijn komen en daarvoor moet veel geld worden opgehaald.

ALS op de weg

Bianca, weduwe van Eelco en samen met Eelco oprichtster van stichting "ALS op de weg" verteld dat er 1500 ALS patiënten in Nederland zijn. Jaarlijks sterven er daarvan 500 en er komen er weer 500 bij. Elke deelnemer die de eerste keer meedoet moet daarom minimaal voor elke patiënt €1 ophalen en daarmee dus €1500. Robert vult haar aan: "de 3 meiden en ik doen voor de eerste keer mee dus wij moeten alle 4 €1500 ophalen, Bianca en Cindy €1000, dus ons team moet €8000 inbrengen en dat is toch best nog wel een hele klus. We doen daarvoor verschillende acties. Een voorbeeld: ik ben fysiotherapeut in Wormerveer bij GezondPlus en we hebben daar een collectebus staan en mensen kunnen daar ook de tasjes die we hebben laten maken kopen."

Donaties

Jonna: "ik heb in groepsapp een oproep gedaan en kreeg toen veel donaties. Ook van familie van mijn vrienden, dat vond ik super lief!" Liene vult enthousiast aan dat zij 's morgens op haar lager school de tasjes verkoopt en met haar collectebus staat. Isa heeft haar vrijmarkt opbrengsten in de pot gestort en is op haar lagere school bezig met een lege flessen actie. "En we hebben op mama haar verjaardag en high tea georganiseerd en in plaats van een cadeau moesten de mensen geld geven voor ALS" zeggen Liene en Jonna enthousiast.

De Zaanse meiden en hun team kunnen nog wel geld gebruiken. Bij gezondheidscentrum GezondPlus in Wormerveer staat een collectebus en kunt u de ALSopdeweg-Vrienden tasjes kopen. Op de website www.tourduals.nl/team/alsopdeweg-vrienden kunt u meer lezen en kunt u doneren.

Yvette van der Does
Meer berichten