Het epicentrum voor werk, onderwijs en zorg is ook een plek voor gezellig samenkomen en voor het uitbroeden van nieuwe plannen.
Het epicentrum voor werk, onderwijs en zorg is ook een plek voor gezellig samenkomen en voor het uitbroeden van nieuwe plannen. (Foto: David Kooij)

Samenwerken als beste ambitie voor toekomst

ZAANSTAD - In een jaar tijd vijftig stageplekken, vijftig banen creëren en een broodfonds voor vijftig zzp'ers oprichten. Dat is wat Platform 't Lokaal voor ogen heeft. Initiatiefnemers Bedrijven Vereniging Noorderveld Molletjesveer (BVNM), Gemeente Zaanstad en Openbaar Voortgezet Onderwijs Zaanstad (OVO) zijn per half september vorig jaar met die ambitie aan de slag gegaan. Met opgavemanager van 't Lokaal David Kooij blikken we kort terug op 2018 en vragen hem naar de ambities voor 2019.

Kooij: "We kijken terug op een geslaagd jaar waar met een team van vrijwilligers (ondernemers uit dit gebied) hard is gewerkt en veel is bereikt. Het Stagebureau is inmiddels operationeel, de website met vacaturebank staat als een huis. 
In totaal hebben ruim 450 jongeren 't Lokaal bezocht om lessen te volgen en onderzoeken te doen. "We zijn enorm blij de medewerking van de lokale bedrijven die hun deuren in 2018 hebben opengezet voor de Zaanse scholieren, wetende dat ze het zelf druk genoeg hebben! De eerste - via Stagebureau 't Lokaal geplaatste - stagiair is eind vorig jaar aan de slag gegaan bij EN Vastgoed in Wormerveer. Een van onze vrijwilligers Paristou is ook via ons doorgestroomd naar betaald werk bij een cateraar hier op het bedrijventerrein."

Vijftigplussers
Het Zaanse netwerk van werkzoekende vijftigplussers (o.a. Werken voor elkaar, SKILLS) gaat het komende jaar met het Regio College samenwerken om scholieren persoonlijk te coachen tijdens de stages. Door scholieren te begeleiden vergroten ze hun eigen kansen op betaald werk en ontlasten ze de bedrijven bij de begeleiding van de jongeren."
Stagebureau Wormerland
De vrijwillige medewerkers van het stagebureau hebben na de champagne en de oliebollen weer enthousiast de werving van stageplaatsen opgepakt. Dat is nodig, want in februari moet de nieuwe lichting studenten een werkervaringsplek hebben. Kooij doet bij deze een oproep: "Bedrijven in omgeving Zaanstad-Noord; neem contact op met 't Lokaal en plaats vacatures op de website www.tlokaal.nl!";
Een nieuw gezicht in 't Lokaal is sinds januari Christa Steding van Gemeente Wormerland. Steding gaat 't Stagebureau verder uitrollen naar Wormerland en bezoekt de komende maanden bedrijven voor onderzoeksvragen met betrekking tot werk, zorg en onderwijs.
Kooij over 2019: "Dit jaar gaan we de banden met de bedrijven nog verder aanhalen. We willen ze ervan bewust maken dat het voor de gezondheid van bedrijventerreinen noodzakelijk is om stageplaatsen voor scholieren te creëren die in de omgeving wonen. En we gaan verder door ontwikkelen naar een gezond verdienmodel. Redacteur Dorine Mobron vult aan: "Om de bedrijventerreinen vitaler te maken en maatschappelijk en economisch verder te ontwikkelen is samenwerking dé beste ambitie voor de toekomst!" 

Bijeenkomsten
De eerste kennismakingsbijeenkomst voor stagecoördinatoren en stageconsulenten uit de Zaanstreek staat gepland donderdag 10 januari. 
Een broodfonds in oprichting voor ondernemers uit Zaanstad Noord. Maandag 14 januari zijn ZZP'ers die geïnteresseerd zijn van harte welkom voor de informatiebijeenkomst. 
In maart komt er een banenmarkt voor leerlingen van onder andere De Brug, De Faam en het Jongerenloket. 
In de Majestic op het Noorderveld is woensdag 23 januari een bijeenkomst over duurzaamheid voor leden en niet leden van BVNM. De organisatie daarvan ligt in handen van de ondernemers Tom Grootjen (aannemersbedrijf www.tgrootjen.nl) en Marco Bleeker (www.indevingers.nl). 

Wie de activiteiten wil blijven volgen bezoekt de website www.tlokaal.nl of Facebook: tlokaal. Daarnaast is iedereen elke werkdag tussen 9.00 en 17.00 uur welkom voor een kop koffie/thee en kennismaking.

Meer berichten