Özcan Akyol schrijft Boekenweekessay 2020

Algemeen

Özcan Akyol schrijft komend jaar het Boekenweekessay. Het thema van de Boekenweek 2020 is Rebellen en dwarsdenkers. Een maatschappelijk en relevant thema dat zich in het brede boekenaanbod weerspiegelt.

Boeken zorgen er onder andere voor dat lezers minder vasthouden aan vooroordelen (bron: KVB Boekwerk, De impact van het boek), het zijn de rebellen en dwarsdenkers van de literatuur die onze blik verruimen en ons voorstellingsvermogen vergroten. Akyol gaat aan de slag om een scherp, prikkelend en tevens toegankelijk essay te schrijven dat aansluit bij het thema van de Boekenweek. Eerder werd bekendgemaakt dat Annejet van der Zijl het Boekenweekgeschenk schrijft. De vijfentachtigste Boekenweek vindt plaats van zaterdag 7 tot en met zondag 15 maart 2020.

Özcan Akyol: 'Ik ben enorm vereerd dat ik het Boekenweekessay mag schrijven. Een jongensdroom! Het thema van de Boekenweek 2020, Rebellen en dwarsdenkers, is mij op het lijf geschreven. Ik wil een toegankelijk essay schrijven, dat interessant is voor een breed lezerspubliek, dus ook voor mensen die doorgaans niet zo gauw naar een boek zouden grijpen. Ik heb al veel ideeën voor dit essay en kijk ernaar uit om de wereld van de literatuur weer op te schudden!'

Eveline Aendekerk, directeur CPNB: 'We hebben dwarse denkers en rebelse schrijvers nodig om taboes te doorbreken en vernieuwing te brengen. Özcan Akyol is zo'n persoonlijkheid, iemand die geen blad voor de mond neemt en ons daarmee dwingt om kritisch naar onszelf en de maatschappij te kijken. En bovendien is hij een zeer gepassioneerde ambassadeur van het boek voor lezers van alle generaties. Ik ben ontzettend benieuwd naar het essay dat "Eus" voor de Boekenweek gaat schrijven en naar wat het boek allemaal teweeg zal brengen!'

Rebellen en dwarsdenkers

De vijfentachtigste Boekenweek staat in het teken van hen die ons voorstellingsvermogen vergroten: de rebellen en dwarsdenkers. Van de dromerige dwarsdenker die veilig thuis afreist naar een andere wereld tot de rebel die zijn messcherpe pen als wapen gebruikt tegen de status quo. In de literatuur is er ruimte voor al die geluiden. Het lef van schrijvers om taboes te doorbreken en een steen in de vijver te gooien is van levensbelang voor onze samenleving. Daarom koesteren we de vrijheid die door schrijvers genomen wordt om tegen de stroom in te werken, om dwars en vervelend te zijn, onaangepast en onafhankelijk.

Rebelse boeken en dwarse schrijvers

De rebellen van de literatuur hebben altijd ons denken beïnvloed: stoere, onorthodoxe, eigengereide auteurs als Multatuli, Annie M.G. Schmidt, Willem Frederik Hermans, Astrid Roemer, Dimitri Verhulst en Charlotte Mutsaers hebben werelden geopend.

Rebelse personages en dwarse karakters zoals Don Quichot, Madame Bovary, Tommy Wieringa's Joe Speedboot, Esther Gerritsens Roxy en Hava uit Aafke Romeijns Concept M houden een spiegel voor en laten ons nadenken over wie wij zijn.

Schrijvers als Jan Cremer, Connie Palmen, Anna Blaman en Jan Wolkers zoeken grenzen van de literatuur op en verleggen ze. Boeken kunnen weerstand oproepen, kunnen verboden worden en verbrand, maar de kracht van de woorden laat zich niet temmen.

Nabokovs Lolita, Houellebecqs Onderworpen of Erasmus' Lof der zotheid hebben onder vuur gelegen, maar zijn inmiddels onmiskenbare oriëntatiepunten in het literaire landschap. Om de steeds veranderende wereld om ons heen te begrijpen, hebben we dwarsdenkers en ordescheppers nodig.

Renate Rubinstein en Anton de Kom hebben ons bewust gemaakt van onze oogkleppen. Ook door non-fictie prikkelen, stimuleren en scherpen we onze geest. Het maatschappelijk debat op de meest uiteenlopende onderwerpen wordt bepaald door dappere en dwarse denkers: Dick Swaab en Rosanne Hertzberger, Rutger Bregman en Joris Luyendijk, Anousha Nzume en Paul Scheffer.