Muziek Leonard Cohen centraal in ZIP-popdienst Westzaan

Algemeen
Afbeelding
De Grote Kerk van Westzaan is zondag 17 november het decor voor de ZIP-popdienst waar de muziek van Leonard Cohen rode draad bij vormt. Ria Knossen maakte het schilderij van de singer/songwriter.

WESTZAAN - "Wie kent niet zijn bekendste nummer Hallelujah? De jongere generatie kent deze song door de vertolking die Lisa er van gaf bij The Voice of Holland. De oudere generatie kent het misschien door de cover van Jeff Buckley of John Cale. Maar de oorspronkelijke versie is toch echt van Leonard Cohen", vertelt Cornelis Visser. Hij geeft hiermee gelijk de muzikant aan waar de Zin In Popdienst (ZIP) op zondag 17 november in De Grote Kerk van Westzaan om draait.

Onder het thema 'Gebroken, maar niet stuk' is de intieme kerk het onderkomen voor een sfeervolle popdienst bij kaarslicht. De muziek van de, van oorsprong Canadese, singer/songwriter, dichter en auteur Leonard Cohen staat dit jaar centraal.

Voor de muzikale vertolking van de liederen koos de Zin In Popcommissie - bestaande uit Nico Andrea, Carine Kok, Janouk Pot en ds. Cornelis Visser - voor de stijl waar Leonard Cohen ooit mee begon: als singer/songwriter.

Gastzanger/gitarist Martijn van Kogelenberg weet deze stijl met zijn donkere, warme stem perfect in te vullen. Dat betekent dat het deze keer een ingetogen popdienst wordt. "Noem het een soort café-sfeer. Kleinschalig en intiem. De kerk bij kaarslicht zal hier nog eens aan bijdragen", meent Cornelis Visser die al positieve reacties op de jaarlijkse muziekdienst kreeg. Leonard Cohen is echter meer dan Hallelujah of Suzanne, misschien wel zijn meest bekende nummers.

"Het Hallelujah wordt altijd uit volle borst meegezongen. Maar wie op de tekst let, ziet dat dat niet gepast is. Het is namelijk een 'gebroken Hallelujah'. Uit de drive om de achtergrond van dit lied religieus te duiden, zijn de Zin In Pop-popdiensten ontstaan", meent Cornelis Visser.

Hoop en inspiratie

De voorganger heeft al vele ZIP-diensten georganiseerd. Altijd met het doel bezoekers hoop en inspiratie mee te geven in de donkere dagen voor kerst. En dat te doen op een manier waarbij songteksten met diepgang de leidraad vormen.

Spirituele zoektocht

"Bij Leonard Cohen kunnen we onze borst nat maken. Enerzijds omdat vele songs doorspekt zijn van religieuze teksten. Cohen maakte van zijn leven een spirituele en religieuze zoektocht. Zijn naam verraadt al zijn joodse achtergrond. Cohen betekent priester. Anderzijds onderzocht hij ook de christelijke, boeddhistische en hindoeïstische tradities. In de popdienst staan we stil bij zijn op het christendom geïnspireerde teksten. De thematiek is geïnspireerd op de beroemde zin uit het lied Anthem: 'overal zit een barst in, maar zo komt het licht naar binnen.'

Gebroken, maar niet stuk

De voorbereidingsgroep werd getroffen door de 'gebrokenheid' die in heel veel liederen door Cohen bezongen wordt. Vandaar het thema: Gebroken, maar niet stuk.

Cornelis Visser: "Wonderlijk is dat overal waar gebrokenheid is, ook kleurrijkheid is. Zoals je een ei pas ontdekt na het stukslaan van de schil. Zo gaat het ook vaak in ontmoetingen met mensen. Pas als je door 'de schil' heen weet te breken, ontdek je de mens ten diepste. Zo bezingt Cohen in zijn beroemde Hallelujah hoe achter 'de buitenkant' van die keurige koning David een heel andere man huist."

Reis van hoop en licht

De muzikale reis van hoop en licht wordt zondag 17 november gehouden in de Grote Kerk Westzaan, Torenstraat 1. Aanvang: 17.00 uur (kerk open 16.00 uur). Het voorprogramma begint om 16.30 uur. De entree is gratis. Wel is er een collecte.

Meer weten? Zie: www.pgwestzaan.nl