Exclusief Nederlands concert Lorcán Mac Mathúna, Daire Bracken & Martin Tourish

Nieuws
V.l.n.r. Daire Bracken, Lorcán Mac Mathúna en Martin Tourish. (Foto: Roots aan de Zaan)
V.l.n.r. Daire Bracken, Lorcán Mac Mathúna en Martin Tourish. (Foto: Roots aan de Zaan) rodi.nl

ZAANDAM - Roots aan de Zaan sluit vrijdag 21 december om 20.15 uur het jaar af in De Kleine Waarheid in Zaandam. Dit gebeurt met een exclusief concert voor Nederland van drie Ierse muzikanten: Lorcán Mac Mathúna, Martin Tourish en Daire Bracken.
"Martin Tourish is de accordeonvirtuoos die met name bekend is als lid van Altan, de wereldberoemde Ierse groep die in januari 2017 te gast was bij Roots aan de Zaan, toen in een uitverkocht Zaantheater. Violist Daire Bracken was ooit lid van Danú en speelde met de grootste namen, van Liam Clancy tot Niamh Parsons. De voorman is vocalist Lorcán Mac Mathúna, zoals folkrecensent Marius Roeting schreef: op en top Iers met die nasale naklank, bijna fluisterend en toch zo krachtig. Herkenbaar in de dictie, de 'uitspraak', ook in het Gaelic: gekluisterd alsof je naar een oude verhalenverteller luistert. Mac Mathúna heeft diezelfde betovering, diezelfde grandeur, hetzelfde hypnotiserende", aldus Roots aan de Zaan.
"Dan is er de muziek die ze maken. Altijd vol overtuiging, hartstocht, diepgang, kennis, vernieuwend, op het oude gebaseerd, maar voortschrijdend, niet conserverend en toch de traditie gerespecteerd hooghoudend. Violist Daire Bracken flitst soms over de snaren in duivels snelle, korte noten, maar met de volle akkoorden en polyfone tonen schept hij een rijke, gedreven en krachtige achtergrond. Martin Tourish kleurt het geheel prachtig in."
"De heren maken muziek die niet de standaard Keltische deunen behelst, maar veel verder teruggaat in de geschiedenis. Deze muziek is gebaseerd op de ritmepatronen van de taal. De taal, in tekst of poëzie, die snelheid en cadans bepaalt. Het belooft een speciale avond te worden in De Kleine Waarheid aan Klauwershoek 4-8 in Zaandam." Het optreden begint om 20.15 uur en de deur gaat een half uur van tevoren open. De toegang is 18 euro. Leden betalen 12 euro. Reserveren kan via rootsaandezaan@gmail.com.
In 2019 vinden de intiemere Roots aan de Zaan-concerten eveneens in De Kleine Waarheid plaats. De wat grotere optredens, zoals zaterdag 2 maart CCC Inc., zijn weer in De Verkadezaal van muziekschool FluXus. De eerder gemelde overstap naar De Vermaning is na één concert aldaar teruggedraaid.