Vuurwerkcampagne voor veilig omgaan met vuurwerk

Nieuws
Voorlichting over veilig vuurrwerk afsteken in de raadzaal van het stadhuis. (Foto: Mahmoud Abbas)
Voorlichting over veilig vuurrwerk afsteken in de raadzaal van het stadhuis. (Foto: Mahmoud Abbas) rodi.nl

ZAANDAM - Burgemeester Tange van Wormerland gaf, afgelopen woensdag bij het stadhuis, de aftrap van de vuurwerkcampagne 2018 samen met leerlingen van de groepen 8 uit de Zaanstreek. De GGD Zaanstreek Waterland verzorgde de vuurwerkcampagne. De afgevaardigde scholieren leerden hoe zij zelf de vuurwerkpresentatie kunnen geven in hun eigen klas: over veilig omgaan met vuurwerk en het voorkomen van overlast. Er waren experts aanwezig, brandweer, politie en een ehbo-verpleegkundige, waar vragen aan gesteld konden worden. De gemeente wil hiermee bereiken dat de jaarwisseling veiliger en daardoor feestelijk verloopt.
Jaarlijks vallen er nog steeds veel gewonden door vuurwerk. Tijdens de jaarwisseling 2017/2018 zijn er 434 mensen op een Spoedeisende Hulpafdeling van een ziekenhuis behandeld vanwege letsel door vuurwerk. Voorkom gevaarlijke situaties en volg de stappen om veilig vuurwerk af te steken: lees de gebruiksaanwijzing, draag een vuurwerkbril, gebruik een aansteeklont en houd afstand.
Helaas vallen er elk jaar tijdens Oud en Nieuw onnodig vuurwerkslachtoffers. Vooral hoofd en handen worden vaak getroffen. Ogen en vingers moeten het ontgelden. En dat zijn niet alleen ogen en vingers van de mensen die het vuurwerk afsteken. Ook omstanders, mensen die alleen maar kijken naar het vuurwerk, zijn vaak slachtoffer van een vuurwerkongeluk. De meeste ongelukken worden veroorzaakt doordat mensen het vuurwerk niet op de juiste manier afsteken of niet de juiste hulpmiddelen gebruiken.

Veilig afsteken

Koop vuurwerk bij een officieel verkooppunt. Vergeet ook de lont, vuurwerkbril en lanceerstandaard niet. Lees altijd de afsteekinstructie en gebruik de lanceerstandaard om vuurpijlen stabiel neer te zetten. Bewaar vuurwerk op een droge en koele plaats, buiten het bereik van kinderen. Draag Oudejaarsavond geen brandbare kleding en draag geen kleding met capuchon.
Vuurwerk afsteken mag maandag 31 december van 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur. Draag een vuurwerkbril - ook als je zelf geen vuurwerk afsteekt. Steek vuurwerk af met een aansteeklont. Gebruik nooit lucifers of een aansteker! Zorg dat siervuurwerk altijd stevig en stabiel staat. Gebruik voor vuurpijlen altijd een lanceerstandaard. Steek een pijl altijd vanaf de zijkant aan. Zet vuurwerkpotten altijd klem tussen twee stenen of gebruik een vuurwerkklem. Neem voldoende afstand, minstens 8 tot 15 meter. Steek geen vuurwerk af vanuit de hand. Steek altijd maximaal één stuk vuurwerk tegelijk af. Steek weigeraars (vuurwerk dat niet is afgegaan) nooit opnieuw aan. Wees matig met alcohol voordat je gaat afsteken, dan blijf je scherp. Let op de omgeving, omstanders (mens en dier) en let op de windrichting.
Bron: www.veiligheid.nl. Op de website van Veiligheid.NL is meer informatie te vinden over dit onderwerp.

Voorlichting over veilig vuurrwerk afsteken in de raadzaal van het stadhuis. (Foto: Mahmoud Abbas)