Top 25 De Zaanse Verhalen 2018 - Waar zetten Zaankanters zich voor in? En wat voor verhalen waarderen ze het meest

Nieuws
De diverse ontmoetingen voor De Zaanse Verhalen 2018 in beeld. (Foto: Sarah Vermoolen)
De diverse ontmoetingen voor De Zaanse Verhalen 2018 in beeld. (Foto: Sarah Vermoolen) rodi.nl

ZAANSTAD - Aan het eind van het jaar maken veel organisaties lijstjes. Zo ook De Zaanse Verhalen. 2018 was een actief jaar voor de vrijwilligers. Stadsreporter Sarah Vermoolen fietste naar en door alle kernen van Zaanstad op zoek naar de mooie Zaanse verhalen. Ze vond bevlogen vrijwilligers die graag wilden vertellen waar ze zich voor inzetten en waarom. Het leverde in 2018 zo'n 120 reportages op.

Op de website www.dezaanseverhalen.nl staat een overzicht van de top 25 tot dusverre meest gelezen verhalen van 2018. Daaruit blijkt dat de Zaankanter oog en waardering heeft voor mensen die extra steun goed kunnen gebruiken. Zo scoren de reportages over Anna's Huis en Zaan de Wandel erg goed. Dat geldt ook voor De Blijde Ruiters, waar vrijwilligers zich inzetten om mensen met een lichamelijke en geestelijke handicap te begeleiden op een paard. Evenals Count Basie in Zaandijk, waar de oudere geestelijke en lichamelijk beperkte bewoners uitkijken naar de komst van vrijwilligers, die zeer gewaardeerd worden. De buurtcampings blijken ook opvallend populair te zijn.

Vrijwilligersinitiatieven

De buurtcamping in het Agathepark Krommenie staat inmiddels zelfs op de tweede plaats van meest gelezen verhalen. De vrijwilligers die samen met de nieuwkomers activiteiten organiseren, hebben de integratie van diverse groepen sterk bevorderd. Via De Sluis worden diverse 'dwarsverstanden' gelegd, zodat steeds meer organisaties elkaar weten te vinden en samen gaan werken. Shatha Tamim is bijvoorbeeld inmiddels een bekende 'Zaankanter' die naast haar vrijwilligerswerk betaald werk heeft gevonden bij New Bees. Vrijwilligersinitiatieven die mensen in armoede met overgebleven voedsel ondersteunen, zodat ook voedselverspilling wordt tegengegaan, worden ook goed gewaardeerd.
Ontmoetingen

Elke kern heeft zijn eigen verhalen en invalshoek. Zo zijn de wandelactiviteiten en ontmoetingen in Assendelft via De Zonnebloem populair bij de inwoners. Geef mij de kans, het initiatief om stille kinderen met autisme een plek te geven waar ze gezien en gewaardeerd worden, staat inmiddels in de top tien van meest gelezen verhalen. Wormerveer is blij met De Amandelbloesem, want het verhaal is tot de top vijf doorgedrongen. In Zaandijk is het buurtinitiatief voor het voetveer een gerenommeerde attractie op de Zaanse Schans. Leuke bijkomstigheid is dat met een deel van de opbrengst andere initiatieven worden ondersteund. In Koog aan de Zaan wordt veel waardering opgebracht voor Buurthuis De Vuister en het Repair Cafe bij het Brandtweer.
Poelenburg scoort

Poelenburg scoort ook hoog bij De Zaanse Verhalen. Zo staan zowel het inloophuis van Nel, waar ze eenzame mensen in de buurt met koffie en activiteiten een leuke dag bezorgt, en de prestaties van Choku Gym in de top tien van meest gelezen verhalen.
Op www.dezaanseverhalen.nl meer verhalen van vrijwilligers die zich inzetten om hun omgeving te verrijken. Volg De Zaanse Verhalen ook via de Facebook-pagina Zaanse Verhalen.