'Mensen krijgen meer waardering voor animatie' - Zaanstad krijgt Animatiefilm Festival

Nieuws
Animator Jorn Leeuwerink en illustratrice/kunstdocente Myra Emmen Riedel. (Foto: aangeleverd)
Animator Jorn Leeuwerink en illustratrice/kunstdocente Myra Emmen Riedel. (Foto: aangeleverd) rodi.nl

ZAANDAM - "We hebben zo ontzettend veel mooie, bijzondere en grappige animatiefilms gezien. Het lijkt ons gaaf om zelf een programma te maken van de allermooiste, grappigste en meest bijzondere films, maar dan in onze eigen stad. Dit zodat mensen meer waardering krijgen voor animatie." Dit is de motivatie van illustratrice en kunstdocente Myra Emmen Riedel en animator Jorn Leeuwerink om zaterdag 16 februari het eerste Animatiefilm Festival in Zaanstad te houden.
Myra en Jorn hopen op heel veel Zaanse bezoekers. Van jong tot oud en het liefst alles door elkaar. Het festival begint om 11.00 uur met een programma vol films voor kinderen. Daarna kunnen de kinderen aan een animatieworkshop deelnemen. In deze workshop maken ze met docenten van FluXus zelf een animatie. De tijdens deze workshop gemaakte films worden 's avonds vertoond tijdens de Awards Ceremonie.
De kijker maakt deel uit van de publieksjury en kan stemmen op de film die zij het mooist, meest bijzonder, gekst, leukst of meest interessant vinden. De prijsuitreiking is tijdens de Awards Ceremonie aan het begin van de avond. De prijs, ontworpen door het FluXus Productieteam, wordt verstuurd naar de regisseur van de film.
Sanja Marusic (27) sluit het FluXus Animatiefilm Festival om 19.30 uur af met een inspiratielezing. De in de Zaanstreek opgegroeide fotografe vertelt over het experiment en vernieuwing als haar drijfveren en esthetiek als doel. Zij verdient haar geld door foto's van muzikanten en theaters te maken, maar richt zich in haar vrije werk vaak op anonieme, weidse, wilde landschappen met daarin één mens voorzien van een door haar gemaakt kostuum van verf, afvalmateriaal of er later in gephotoshopte abstracte figuren.

Programma

Het programma (onder voorbehoud)
11.00 uur animatiefilms voor kinderen
12.30 uur animatiefilms uit Nederland
14.00 uur animatiefilms van over de hele wereld
15.30 uur animatiefilms van over de hele wereld
18.30 uur Awards Ceremonie
20.00 uur Inspiratielezing Sanja Marusic (deur open om 19.30 uur)
Animatiefilm Festival

Jorn maakte een afstudeerfilm die over de hele wereld van verschillende animatiefilmfestivals aandacht kreeg. Op uitnodiging bezocht hij al festivals in Hiroshima en Canada en in deze periode van het jaar reist hij naar Macau in China en Kyoto in Japan. Myra maakte de achtergronden van de afstudeerfilm en is meegegaan naar festivals in Annecy, Zagreb en Lausanne. Een bijzondere tocht met de Interrail door al de landen heen, waarbij ze veel mensen van over de hele wereld ontmoetten.
Myra en Jorn zagen zo veel bijzondere films dat het idee van een eigen filmfestival ging spelen. Daarvoor zochten ze een plek waar al creatieve, kunstzinnige projecten worden georganiseerd. Myra werkt sinds vorig jaar als docent illustratie via FluXus en vond daar ook de plek en de ondersteuning die ze voor het festival zochten. Het FluXus Animatiefilm Festival #FAFF was geboren. Er zijn inmiddels al om en nabij de duizend inzendingen van over de hele wereld gekomen.
Kaartjes

Het FluXus Animatiefilm Festival vindt zaterdag 16 februari plaats bij FluXus, Westzijde 148 in Zaandam. Kaartjes die toegang geven tot alle programmaonderdelen kosten 5 euro. Tussen de programma's door zijn er pauzes, zodat het publiek onder het genot van een kopje koffie, thee en livemuziek alles kan laten bezinken.