'Leuk om voor iemand te liggen die eerst altijd voor mij lag' - Kanotalent Lance Looij wil naar de Olympische Spel

Nieuws
Lance Looij, onder de dame linksboven, met de jonge bondskanoërs. (Foto: aangeleverd)
Lance Looij, onder de dame linksboven, met de jonge bondskanoërs. (Foto: aangeleverd) rodi.nl

WORMERVEER - Hij heeft dezelfde naam als een wereldberoemde wielrenner, maar beoefent een heel andere sport. Lance Looij (15) is kanoër en doet dat op nationaal jeugdniveau. De Wormernees behoort in Nederland tot de besten van zijn categorie. Hij traint er hard voor en is dan ook vol ambities. "Ik zou graag voor Nederland de Olympische Spelen willen bereiken." Lance is op dit moment vol in training voor de wedstrijden die in het voorjaar weer beginnen.
door Daan Ruijter
De competities starten in april, als het weer beter wordt, en duren tot oktober. Het trainen gaat in de 'slechte periode' van het jaar gewoon door. "Ik train elke dag zo één à twee uur op het Zwet in Wormer. Drie keer per week doe ik dat met een trainer van mijn kanovereniging De Zwetplassers en soms ook individueel. Zolang er geen ijs is, gaat het door. Daarnaast doe ik aan krachttraining en moet ik op mijn eten letten", vertelt Lance.

Olympic Hopes

Lance is bij de Nederlandse junioren een van de beteren. Daar zit je twee jaar in een bepaalde leeftijdscategorie. "In mijn categorie ben ik op dit moment de nummer vier", zegt Lance, maar als volgend jaar de oudere jongens eruitgaan, kan ik misschien wel de nummer één zijn." De Zaankanter kanoot nog één jaar in zijn huidige categorie.
Op Europees niveau is er nog wel enige arbeid op het water te verrichten. "In september heb ik meegedaan aan de Olympic Hopes tot en met 17 jaar, de Olympische Spelen voor jongeren in het Poolse Poznań. Het was wel even een heel ander niveau dan in Nederland. Ik kreeg hetzelfde gevoel als toen ik startte met wedstrijdkano. Ik eindigde vaak als een van de laatsten!"
Natuurlijk is dat Lances eer te na. "Ik vind het leuk om voor iemand te liggen die eerst altijd voor mij lag en om mensen die dik voorliggen voorbij te gaan." Lance specialiseert zich in de kanosprint op vlak water. Daarbij gaat het om afstanden van 200, 500 en 1000 meter. Hierin zijn ook weer meerdere categorieën: K1, oftewel de eenmansboot, maar ook de meermansbootdisciplines K2 en de K4.
Wedstrijden zijn niet alleen een krachtmeting, maar ook een uitje. "Heel veel families zijn dan bij elkaar. De ouders gaan vaak met een caravan of tent naar een camping vlak bij de wedstrijdlocatie. Voor de Nederlandse jeugd zijn de wedstrijden meestal in Nederland, België en Duitsland."
Hoe het begon

Lance was een jaar of zeven toen een vriendje een goed idee had. Zomer, lekker weer: of hij wilde kanoën. Gewoon, om even een pleziertje te maken. Daar bleef het voor bij Lances vriendje ook bij, maar hijzelf was meteen verkocht. Lance werd lid van kanovereniging De Zwetplassers. "Ik kanode een wedstrijdje en vond het eigenlijk wel leuk. Ik ging meer trainen en steeds meer wedstrijden af." De start, zoals met zoveel dingen, was wel even lastig. "Ik het begin kukel je om. De boot ligt al een beetje scheef in het water, dus in mijn eerste jaar ben ik heel vaak omgegaan!"
Droom

Sinds 1936 is kanoën een Olympische sport. De allerbeste sprinter haalt topsnelheden van 23 kilometer per uur en die snelheid zou Lance ook graag eens aantikken. Zijn droom? "Ik zou graag voor Nederland de Olympische Spelen willen bereiken." Wat helpt, is dat hij sinds vorig jaar oktober ook bij de Nederlandse Kanobond (NKB) mag trainen.
Echter, daar hebben ze wel hard behoefte aan nieuw materiaal. Lance: "De boten zijn verouderd. Er zijn sponsors nodig om nieuwe aan te schaffen. Dan kunnen we beter getraind en sneller worden." Zelf heeft Lance ook een wens voor een nieuwe boot. "Ik vaar nu in een tweedehands boot waar ik eigenlijk te licht voor ben..." Wie Lance wil steunen kan meer informatie vinden op: sport.talentboek.nl/profiel/7424-lance%20looij.html.

Lance Looij, onder de dame linksboven, met de jonge bondskanoërs. (Foto: aangeleverd)