Zaans Museum trekt 30 procent meer bezoekers - Van 142.500 bezoekers in 2017 naar ruim 185.000 in 2018

Nieuws
De 185.000e bezoeker van het Zaans Museum was Romy uit De Bilt (links), met haar Koreaanse vriend Son Ki Hyun (midden), hier op de foto met adjunct-directeur Marije Kool (rechts). (Foto: Pascal Fielmich)
De 185.000e bezoeker van het Zaans Museum was Romy uit De Bilt (links), met haar Koreaanse vriend Son Ki Hyun (midden), hier op de foto met adjunct-directeur Marije Kool (rechts). (Foto: Pascal Fielmich) rodi.nl

ZAANDAM - Het Zaans Museum sluit 2018 af met ruim 185.000 bezoekers. Daarmee overtreft het museum ruimschoots de groei die twee jaar geleden is ingezet. Directeur Jan Hovers: "Een groei van 30 procent ten opzichte van 2017 en zelfs 70 procent ten opzichte van 2016 is geweldig, maar maakt tegelijkertijd zichtbaar dat het museum voor een aanzienlijk kleiner aantal bezoekers is ingericht. Daar gaan we ons het komend jaar op bezinnen. Vandaag vieren we eerst deze mijlpaal met alle aanwezige medewerkers en vrijwilligers."
Het Zaans Museum vierde het afgelopen jaar haar twintigjarig bestaan. In 1998 opende het museum op de Zaans Schans, om het Zaanse erfgoed te bewaken en bewaren. Daarmee werd het materiële Zaanse bouwkundige erfgoed op de Zaanse Schans, de panden en de molens, verenigd met de erfgoedcollecties, oftewel de objecten in beheer van het museum. Sinds de opening van het Zaans Museum heeft het als streekmuseum naar eigen zeggen een enigszins autonome koers gevaren, terwijl de Zaanse Schans met name een ontwikkeling als toeristische attractie doormaakte. Onder de huidige directie is de strategie van het Zaans Museum in 2015 aangepast en in grote mate gericht op bezoekers van de Zaanse Schans.

Kwaliteitsambities

Als integraal onderdeel van de Zaanse Schans wil het museum een betere en meer dienstbare rol spelen in het realiseren van de kwaliteitsambities, waaronder het duiden en verdiepen van een bezoek, van de Zaanse Schans en diens stakeholders. In 2016 heeft het Zaans Museum daartoe een drietal locaties op de Zaanse Schans geopend waarin vrijwilligers in authentieke streekdracht bezoekers laten kennismaken met Zaanse ambachten. De komende jaren gaat het museum de vaste (binnen)opstelling nog meer laten aansluiten op een bezoek aan de Zaanse Schans.
De volgens het Zaans Museum geoptimaliseerde samenwerking met de Zaanse Schans is ook zichtbaar in de ontwikkeling van de Zaanse Schans Card. Dat is een all inclusive entreekaart waaraan alle stakeholders op de Zaanse Schans deelnemen middels gratis entree (musea en molen) of een korting (restaurants en souvenirwinkels). Het afgelopen jaar is deze kaart ruim 45.000 keer in de musea op de Zaanse Schans verkocht. In 2019 wordt de kaart ook online uitgerold.
Dependances

Onder het beheer van het Zaans Museum vallen ook het Czaar Peterhuisje en sinds dit jaar het Hembrug Museum in het centrum van Zaandam. Het Czaar Peterhuisje heeft in 2018 eveneens een groei doorgemaakt en ruim 15.000 bezoekers verwelkomd ten opzichte van 13.000 in 2017. In het Hembrug Museum, dat openbaar en gratis toegankelijk is, zijn de bezoekers in 2018 nog niet geteld.