Preventief fouilleren in centrum Zaandam en Poelenburg - Burgemeester Hamming: 'Wapens horen niet in onze stad'
Nieuws

ZAANDAM - Het centrum van Zaandam (inclusief de Russische Buurt) en de wijk Poelenburg zijn aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Hierdoor krijgt de politie het komende half jaar de mogelijkheid om mensen in dit gebied preventief te fouilleren. "Het is een ingrijpende maatregel, waar ik niet blij mee ben", zegt burgemeester Jan Hamming. "Maar er hebben zich de afgelopen periode te veel incidenten met wapens voorgedaan. Dat kunnen en mogen we niet accepteren. Wapens horen niet in onze stad. Daarom is dit noodzakelijk."
Afgelopen maanden hebben diverse schietincidenten en ernstige verstoringen van de openbare orde plaatsgevonden in het centrum van Zaandam en Poelenburg. Het meest in het oog springend was het schietincident in de nacht van 12 en 13 oktober jongstleden. Na een conflict in een horecagelegenheid werd er diverse keren met meerdere vuurwapens geschoten op de Burcht. De schietpartij zette zich voort voor en in het Zaans Medisch Centrum. Eén persoon raakte hierbij zwaar gewond. Eerder werden in een boxruimte van een flat aan de Linnaeusstraat in Poelenburg twee mannen neergeschoten. Burgemeester: "Jeugd moet veilig kunnen spelen en uitgaan".

Wapenproblematiek

Uit een nadere beschouwing van de wapenproblematiek in Zaanstad blijkt dat met name in het centrum van Zaandam en Poelenburg zich de afgelopen twaalf maanden een flink aantal incidenten met (vuur)wapens heeft voorgedaan. In Poelenburg betreft het 9 keer verboden wapenbezit, 13 keer bedreiging met wapens en één poging moord/doodslag. In het centrum van Zaandam gaat het om 15 keer verboden wapenbezit, 10 bedreigingen met wapens en 4 keer (poging) moord/doodslag.
"Dat zijn ernstige vormen van geweld die de veiligheid en het veiligheidsgevoel in het publieke domein aantasten", zegt burgemeester Hamming. "Daar willen we een eind aan maken. Onze kinderen moeten veilig kunnen spelen in hun straat, in hun wijk. Onze jongeren moeten veilig kunnen uitgaan zonder bang te hoeven zijn voor wapengeweld. Zaanstad is altijd een relatief veilige stad geweest en dat moet zo blijven. Vandaar dit besluit."
Veiligheidsrisicogebied

Preventief fouilleren is een effectief (preventief) middel om mensen ertoe te bewegen geen wapens bij zich te dragen in de openbare ruimte en het aantal wapens terug te dringen en het draagt bij aan het in beslag nemen van zoveel mogelijk wapens.
De aanwijzing tot veiligheidsrisicogebied maak het voor de politie mogelijk om in die wijken onaangekondigd preventief te fouilleren. Preventief fouilleren gebeurt niet constant en overal. De politie plant daarvoor acties in, in afstemming met burgemeester en Openbaar Ministerie.
Het besluit is van kracht tot en met 20 juni 2019. Na een half jaar worden de resultaten geëvalueerd.