'Leerzame prentjens' in het Honig Breethuis

Nieuws
' Nederlandsche Weldadigheid'  van Uitgeverij Hendrik van Munster en Zoon, Amsterdam. (Bron: Stichting Archief Honig(h))
' Nederlandsche Weldadigheid' van Uitgeverij Hendrik van Munster en Zoon, Amsterdam. (Bron: Stichting Archief Honig(h)) rodi.nl

ZAANDIJK - Tot 20 januari toont het Honig Breethuis aan Lagedijk 80 een expositie van vroeg-negentiende-eeuwse schoolprenten vervaardigd op initiatief van de Maatschappij tot Nut van 't Algemeen. De prenten zijn ter beschikking gesteld door de Stichting Archief Honig(h) en zouden volgens de overlevering afkomstig zijn uit de houten schooltas van Jan Jacobsz Breet (1815-1892).
Jan Breet was de jongste zoon van de Zaandijker papierfabrikeur Jacob Cornelisz. Breet, woonachtig in het Honig Breethuis, die het ouderlijke papierbedrijf C. & J. Honig Breet zou voortzetten en uiteindelijk liquideren. In 1826 (het jaar dat zijn vader het ouderlijk huis erft) ontving de jonge Breet als elfjarige scholier voor het derde jaar op rij de ‘Eerekroon’ wegens ‘alleruitmuntendst’ gedrag.

Restauratie klokkast

De kast van het staand horloge uit de Zaankamer van het huis is onlangs gerestaureerd. De fraaie classicistische Lodewijk XVI-kast uit het laatste kwart van de achttiende eeuw vertoonde de laatste jaren de nodige mankementen. Deze zijn nu onder handen genomen door meubelrestaurator Wibout Loonen.
Amsterdamse klokkasten uit deze periode zijn vervaardigd van eikenhout en dikwijls belijmd met fineer van (wortel-)notenhout. De beenderlijm verdroogt in de loop der jaren, zeker onder invloed van centrale verwarming. Zo zaten diverse profiellijstjes en delen van het fineer los. Aan de voet van de klokkast ontbrak op de hoek zelfs een profieltje. Deze is bijgemaakt, en is niet van het origineel te onderscheiden. Dit is ook het geval met de ontbrekende derde vaas bovenop de klokkast.