Film Nosferatu bij De Groote Weiver

Nieuws
(Foto: De Groote Weiver)
(Foto: De Groote Weiver) rodi.nl

WORMERVEER - Bij De Groote Weiver draait donderdag 10 januari de film Nosferatu, Eine Symphonie des grauens. Deze Duitse film van F.W. Murnau komt uit 1922 en duurt 96 minuten. De film bevat Duitse tekstpanelen en Engelse ondertiteling.
Thomas, een jonge makelaar, wordt naar de Karpaten gestuurd. Daar woont een nieuwe klant, Graaf Orlok, die een huis in Duitsland wil kopen. Des te dichter Thomas bij zijn bestemming, des te vreemder alles wordt. Dorpelingen vallen stil als Tomas de naam van Graaf Orlok laat vallen en de koetsier weigert hem in de naderende nacht naar zijn eindbestemming te brengen. Uiteindelijk bij Orlok in zijn kasteel aangekomen handelt Thomas de verkoop af. De volgende ochtend wordt Thomas wakker in een leeg kasteel met bijtwonden in zijn nek die hij toeschrijft aan muggen, totdat hij zich een boekje over vampieren herinnert, dat hij uit de lokale herberg meenam. Als Thomas de verschrikkelijke waarheid beseft, lijkt het al te laat. Orlok is afgereisd naar Duitsland. Zich de begerende blik herinnerend die de graaf wierp op het portret van zijn verloofde Annie 'met haar mooie nek' doet Thomas er alles aan om zo snel mogelijk terug naar huis te reizen. Het is echter de vraag of hij op tijd komt.
Nosferatu was de eerste verfilming van het beroemde boek van Bram Stoker. Omdat de filmstudio niet over de filmrechten beschikte, werden vele details uit het boek aangepast. Desondanks verloor de studio de rechtszaak die Stokers weduwe had aangespannen en moest de film uit roulatie genomen en alle negatieven en kopieën vernietigd worden. De film was echter al te ver gedistribueerd en niet alle kopieën konden worden achterhaald. De studio ging evenwel failliet.
Nosferatu is tegenwoordig vooral bekend om de vertolking van Graaf Orlok door Max Schreck, een vertolking die in 2000 het thema vormde van Shadow of the Vampire. Daarin wordt gesuggereerd wordt dat Schreck zo overtuigend een vampier kon vertolken omdat hij er een was. De niet in Stokers boek aanwezige plot-twist van een vampier die allergisch voor daglicht is, geldt tegenwoordig als standaard. Nosferatu werd in 2013 in een volledig gerestaureerde versie met de oorspronkelijke kleurfilters opnieuw uitgebracht.
De deuren van De Groote Weiver openen om 20.00 uur en de film start om 20.30 uur. De entree bedraagt 2,50 euro. De Groote Weiver bevindt zich op Industrieweg 1A in Wormerveer.