Moeders aan de macht

Nieuws
(Foto's: Sarah Vermoolen)
(Foto's: Sarah Vermoolen) rodi.nl

Bij De Zaanse Verhalen worden Zaankanters belicht die vertellen wat ze ondernemen om hun wereld sterker, mooier, duurzamer te maken. Wat leren we van hun verhalen?
Ruud Meijns schrijft al vele jaren over de historie en de mensen in de Zaanstreek (www.zaanseverhalen.nl). Hij vertelt: "Van de geschiedenis wordt niets geleerd. Het recht van de sterkste geldt. Voor iedereen geldt dat het een kwestie is van overleven en dat je er iets van moet maken. Als er meer moeders aan de hoogste bomen trekken, dan zal het misschien veranderen."
De 'Zaanse moeders' zijn bezig hun wereld van onderaf sterker te maken. Zo vertelt Shatha Tamim hoe ze als nieuwkomer met drie kleine kinderen in Zaandam een bestaan weet op te bouwen. Zij constateert enthousiast dat als je kansen ziet, je hier de mogelijkheid krijgt om het uit te voeren. Inmiddels heeft ze betaald werk en benadert ze via New Bees bedrijven om nieuwkomers een kans te geven om werkervaring op te doen.
Het verhaal van Erka Ekels en de vrijwilligers van Ondersteuning Zaanstreek Waterland spreekt ook boekdelen. De vrouwen hebben zelf ervaren hoe het is als je van heel weinig geld moet rondkomen, geen onderdak hebt en geen hulp krijgt. Daarom zetten zij zich in om mensen in een crisissituatie van noodpakketten te voorzien en ook organiseren ze diverse activiteiten. De vrouwen van OZW maken met hun vrijwilligerswerk een verschil.
Bij de Wereldwinkel in Zaandam zijn het opnieuw vrouwelijke vrijwilligers die met hun winkel met trendy producten de wereld een beetje beter proberen te maken. De verkoopsters: "We vinden het belangrijk dat mensen elders op de wereld een eerlijke prijs voor hun vakmanschap krijgen. Het streven is om de leefomstandigheden te verbeteren en dat kinderen onderwijs krijgen. De Wereldwinkel investeert in coöperaties of kleine projecten. Daar zijn vaak vrouwen bij betrokken die zo een eigen inkomen kunnen verdienen."
De verhalen over deze Zaankanters die hun wereld sterker maken kun je nalezen op www.dezaanseverhalen.nl. Op de Facebook-pagina Zaanse Verhalen worden de reportages aangekondigd.