De appelrakker is gemaakt van bladerdeeg, amandelspijs, gele room en verse appels en met kaneelsuiker gestrooid.
De appelrakker is gemaakt van bladerdeeg, amandelspijs, gele room en verse appels en met kaneelsuiker gestrooid. ((Foto: aangeleverd))
Bedrijf in Beeld

Heel Holland naar de ambachtelijke bakker

  Bedrijf in Beeld

ASSENDELFT - De ambachtelijke bakkers van Nederland bundelen op eigen initiatief de krachten en introduceren gezamenlijk de '#appelrakker'. Met de unieke samenwerking willen de bakkers laten zien hoe mooi en lekker de ambachtelijke bakkerij is en met welke unieke grondstoffen zij elke dag en nacht werken.

Nog niet eerder is er in Nederland een samenwerking geweest tussen alle ambachtelijke bakkers die geïnitieerd is door de bakkers zelf. Dat initiatief ligt bij 14 bakkers die verspreid over Nederland zijn gevestigd. Eén van die initiatiefnemers is bakker Lex Brakenhoff van de gelijknamige bakkerij uit Assendelft. "Wat begon als een ludieke oproep in een vakblad is uitgegroeid tot een unieke samenwerking. We willen laten zien hoe mooi ons vak is. Hoe we van eenvoudige grondstoffen met veel liefde, tijd en vakmanschap de meest bijzondere eindproducten weten te maken. We zijn enorm trots op een van de weinig overgebleven ambachten in ons land. Dat doen we zonder hulp van grote bedrijven of grondstoffenleveranciers. Dat maakt deze gebeurtenis zo bijzonder en mooi." Aldus Brakenhoff. Inmiddels is een groot aantal bakkers aangehaakt en zelfs de vakscholen doen mee en passen hun lessen aan.

#Appelrakker

Op maandag 23 september begint de herfst en de ambachtelijke bakkers haken daarop in om de komende appeloogst te vieren met hun 'appelrakker'. De appelrakker is gemaakt van bladerdeeg en gevuld met amandelspijs, gele room en verse appels. Daar bovenop wordt een klein beetje kaneelsuiker gestrooid.

Van het uiterste puntje in Groningen tot onderin Limburg worden dagelijks door ruim 1200 ambachtelijke bakkerijen unieke producten gebakken. Van lokale lekkernijen tot landelijk bekende producten, van ontbijt tot diner. En die lekkernijen worden gemaakt door echte vakidioten die elke nacht met heel veel passie hun beroep uitoefenen.

Bakkerij Lex Brakenhof is gevestigd aan Dorpsstraat 1054 in Assendelft.

Meer berichten