Eigenaar Sportcentrum De Club bezorgd over de toekomst

Partnerbijdrage
Mede-eigenaar Jasper de Knegt in Sportcentrum De Club. Hier wordt al weken niet meer getraind.
Mede-eigenaar Jasper de Knegt in Sportcentrum De Club. Hier wordt al weken niet meer getraind. (Foto: aangeleverd)

ASSENDELFT - De sportscholen zijn al maanden dicht vanwege de coronamaatregelen. De pijnlijke realiteit is dat overal in deze sector ontslagen gaan vallen. De steunpakketten zijn voor veel ondernemers bij lange na niet kostendekkend. Afgelopen week heeft het ook geleid tot ingrijpende veranderingen bij Sportcentrum De Club B.V. in Assendelft. Het sportcentrum heeft afscheid moeten nemen van een aantal personeelsleden en drastisch moeten verbouwen om door te kunnen gaan. De Club, gevestigd aan de Industrieweg in Assendelft, was tot vorig jaar nog hét kloppend sporthart van Assendelft. “Onze trouwe leden zijn nu onze hartbewaking, want met de steun van de overheid redden wij het niet”, laat Mede-eigenaar Jasper De Knegt weten.

door Yvette van der Does

De Knegt maakt zich ernstige zorgen over de gezondheid van mensen. ”Voor mij is sporten altijd mijn redding geweest om mij goed te blijven voelen, lichamelijk, maar vooral geestelijk. Het sporten is voor veel mensen heel lastig geworden in deze tijd. Ik kom nu allemaal mensen tegen die flink zijn aangekomen, niet lekker in hun vel zitten en lichamelijke klachten hebben gekregen. Ik vind dat heel moeilijk om te zien.”

De Knegt voelt zich enorm machteloos. Het huidige overheidsbeleid roept ook veel vragen bij hem op. Hij heeft een hele waslijst: hoeveel meer mensen raken straks werkloos? Waar haalt de overheid straks het geld vandaan, als al deze mensen van belastinggeld betaald moeten worden? En wat betekent het voor de koopkracht van die consumenten? Moet de rest van de bedrijven dan ook weer gaan bezuinigen? En wie gaat straks al dat geleende geld voor de steunmaatregelen terugbetalen? Onze kinderen?

Afgelopen week was een pijnlijk moment voor De Club. De Knegt: “We hebben afscheid moeten nemen van een aantal van onze medewerkers, iets wat we tot het laatste moment hebben willen voorkomen.” De Knegt vindt dat de maatregelen inmiddels meer schade aanrichten dan het virus. 

Grote zorgen om welzijn kinderen

De eigenaar is ook vader en maakt zich grote zorgen om het welzijn van kinderen. “Uit cijfers (bron) blijkt dat het aantal kinderen dat het slachtoffer is van mishandeling in Nederland bijna is verdrievoudigd, naar 40.000 kinderen. Zelfmoordgedachten onder jongeren is drastisch verhoogt. De negatieve impact van de beperkingen op onze kids is gigantisch. Ik denk dat we straks een hele generatie krijgen dat elkaar niet meer durft aan te raken, hun oma geen knuffel meer geven. Ze leren nu dat ze mensen in gevaar brengen door in de buurt te komen, laat staan aanraken. Maar aanraking is voor mensen van levensbelang. Iedereen weet dat baby’s overlijden als ze niet liefdevol worden aangeraakt. Daar is genoeg onderzoek naar gedaan.”

Waarom geeft de overheid amper gezondheidsadvies?

De sportschooleigenaar had tijdens de eerste lockdown meteen al veel vragen. “Waarom zette de overheid niet meteen in op het verhogen van onze weerstand? We horen daar in de persconferenties weinig tot niets over. Het is belangrijk is om voor een gezond immuunsysteem te zorgen toch? Er was al snel bekend dat het gebruik van vitamine C,D en zink aanzienlijk griepklachten kunnen verminderden. Later werd ook bekend dat er een medicijn was dat helend en zelfs preventief werkte. Waarom is volgens onze minister van volksgezondheid Hugo de Jonge dan alleen een vaccin onze redding? De Knegt kan zo nog wel een tijdje doorgaan met vragen stellen.

Ook veel vragen bij de zorg, hulpverlening en justitie

“Ik spreek ook veel mensen uit de zorg, hulpverlening en justitie”, vertelt De Knegt. “Ook zij zijn bezorgd (bron) over de toekomst en hebben dezelfde vragen. Deze mensen vertellen ook dat crisis voor een groot deel te wijten is aan het jarenlang wegbezuinigen. Het grote aantal zieken onder het medische personeel komt ook veel door langdurige stress. Had het dan niet logischer geweest te investeren in meer personeel opleiden en bedden, in plaats van de sportscholen en de andere ondernemingen die dicht zijn te steunen? Ik ken ook mensen in de zorg, die waren ontslagen en nu weer aan de slag willen, maar niet worden aangenomen? Dat is toch niet te rijmen? Zelfs een ziekenhuisschip inclusief personeel wordt niet ingezet? Ik heb daar echt vraagtekens bij.”

Op zoek naar antwoorden

De Knegt vindt het vreselijk dat er mensen ernstig ziek worden en overlijden. “Alleen als ik even puur naar de Coronacijfers RIVM kijk, zie ik dat het aantal mensen die overlijden ongeveer gelijk is aan de jaren dat er een stevige griep heerste in Nederland.” 

De Knegt heeft in zijn zoektocht naar antwoorden inmiddels geleerd dat virussen altijd in ons midden zijn, dat virussen niet weggaan en voortdurend muteren. “Welk positief resultaat kunnen we dan verwachten van deze maatregelen? Betekent dit dat we voor altijd in deze noodsituatie blijven zitten? Is er nog wel een weg terug?” 

Vragen, vragen en nog meer vragen. De Knegt houdt zijn sporthart vast.