Jan van Zaane opende Scheppingsmuseum in Koog aan de Zaan

Historie
Onze aarde en haar bewoners, hoe is het allemaal ontstaan? Jan van Zaane laat de verschillende theorieën zien in zijn Scheppingsmuseum.
Onze aarde en haar bewoners, hoe is het allemaal ontstaan? Jan van Zaane laat de verschillende theorieën zien in zijn Scheppingsmuseum. Foto: Dirk Karten

KOOG AAN DE ZAAN – “Stelt u zich er niet teveel van voor. We zijn nog in de opbouwfase”, zegt Jan van Zaane bescheiden als we zijn pas geopende Scheppingsmuseum willen bezoeken voor een artikel. Bescheidenheid siert de mens en deze inwoner uit Koog aan de Zaan in het bijzonder. Want op zijn eigen, alle mogelijkheden open latende wijze, probeert hij de bezoekers een mening te laten vormen over de oorsprong van ons bestaan. Oerknal, Darwin of toch de bijbelse scheppingsweek?  De keuze waar wij vandaan komen is aan de bezoeker van zijn museum. Te vinden in het BWZ gebouw aan de Pinkstraat 14 (praktisch naast molen Het Pink).

‘Er komen nog wat planeten bij deze week’

De wrijving in de christelijke media tussen het scheppingsverhaal en de evolutietheorie was drie jaar geleden voor Jan van Zaane reden om zijn museum(pje) te beginnen. Niet als gelovig mens om zijn persoonlijke mening te ventileren. Maar om objectief de mogelijkheden van het ontstaan van de aarde naast elkaar in één ruimte te presenteren.

Uniek in Nederland

Het Scheppingsmuseum, momenteel uniek in ons land aldus de initiatiefnemer, geeft een voorzichtig overzicht van het ontstaan van heelal, de aarde en mens en de tijd daarna. Belicht vanuit verschillende gezichtspunten. "Ik ben dit initiatief ook begonnen omdat de bijbelse scheppingsweek in de huidige maatschappij en het onderwijs wat minder aan bod komt", aldus de initiatiefnemer.

In het voormalig schoolgebouw is een lokaal nu tijdelijk ingericht als Scheppingsmuseum. Een bescheiden presentatie, net zoals Jan zelf. Maar inspirerend genoeg om na de denken over de universele levensvraag ‘waar komen we vandaan?’

TL-balk voor ‘Er is licht’

“Er komen nog wat planeten bij deze week”, zegt Jan als hij de tafel met krantenknipsels, planeetmodellen en boeken toont. Kinderen kunnen zich vermaken met een Playmobil Ark van Noach, kleurplaten en bouwplaten van dinosaurussen. De Zaankanter schuwt de humor niet in de uitbeelding van de scheppingsweek. Zo staat een tl-balk voor Genesis 1.3: 'En God zei, ‘er was licht en er was licht’. De vijfde scheppingsdag, de komst van de vogels en vissen, is creatief in beeld gebracht door een tekening van de graficus Escher waarin vissen in vogels veranderen. “En vergeet de slang niet”, zegt Jan en hij wijst op een exemplaar die rustig in een klimplant zijn kans afwacht toe te slaan... 

Uitleg voor wie wil

Per tafel komen zaken aan bod als geologie, de evolutieleer, archeologie in Nederland, fossielen en tijdlijnen die de leeftijd van de aarde in beeld brengen. Er is ook een tafel met bijbels in allerlei talen tot een blik op de toekomst van de aarde. “Als mensen het willen, geef ik wat uitleg”, vertelt Jan. “Zo ontstaan de mooiste verhalen.”

Houvast en twijfels

Ruimte voor interpretatie en respect voor ieders mening staat voorop. Ook al is Jan zelf van jongs af aan gaan geloven in God en de scheppingsweek. Heeft hij nooit getwijfeld?

“Meer dan eens. Maar ja, ik vond altijd weer houvast aan de geloftes die mijn protestantse achtergrond bieden. Ik heb de wetenschap hoog in het vaandel staan. Maar vind het opvallend hoe a-kritisch er in die wereld wordt gedacht over de evolutietheorie. Ik leg liever de opties in mijn museum naast elkaar. En laat de bezoeker de conclusies trekken.”

Openingstijden

Corona gooide ook bij dit initiatief roet in het eten voor een eerdere- en officiële opening. Voorlopig is het museum tot eind augustus in ieder geval open op maandag van 14.00 tot 17.00 uur. En op dinsdag en woensdag van 10.00 tot 17.00 uur. De entree is gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Net zoals assistentie en meedenken om de collectie te vergroten. Iedereen is welkom, aanmelden is nuttig. Dat kan via 075 - 6178497. 

Zie ook www.scheppingsmuseum.nl