Verborgen schatten in de Zaanstreek - Evenement Zaanse Parels toont wat Zaankanter heeft voortgebracht
  Nieuws

ZAANDAM - Het evenement Rondje Zaanse Parels laat zondag 14 september bijzondere activiteiten van parels uit de gehele streek, van Oostzaan tot Krommenie, zien. Deze parels tonen wat de Zaankanter allemaal heeft voortgebracht. Meer dan 125 parels uit de gehele Zaanstreek, die een rol spelen in het nieuwe boek 'Zaanse Parels', laten op deze dag vanaf 11:00 uur zien wat hen zo bijzonder maakt.

Projectleider en tekstschrijver Sarah Vermoolen: "Door het project Kijk Zaans waarbij Zaanse Parels werden getipt omdat ze boven het maaiveld uitsteken, hebben we een goed beeld gekregen van de kwaliteit. Het eerste boek Kijk Zaans was al succesvol. Bijna 2000 exemplaren waren snel verkocht. Het tweede boek Zaanse Parels met plattegronden, recepten, kunstwerken, verhalen en foto’s is nog veel uitdagender want hier hebben vele bekende Zaankanters aan meegewerkt. Bij voorinschrijving zijn er al 2530 boeken verkocht."
Zij vervolgt: "Meer dan 125 parels spelen de hoofdrol bij de boekpresentatie van Zaanse Parels. In Zaandijk, op de Zaanse Schans en in Koog aan de Zaan hebben we op 14 september een divers programma zodat er voor iedereen wel wat te beleven is. De wandelaar kiest zelf welke twintig locaties langs de gratis wandelroute (5 km) interessant zijn."

Rondvaart


"We roepen Zaankanters op om ook vrienden, relaties en familie van buiten de Zaanstreek uit te nodigen om te laten zien hoe de Zaanstreek is veranderd. Speciaal voor deze doelgroep heeft de gemeente Zaanstad een mooi onderdeel aan het programma toegevoegd. Op 14 september staat een architectuurgids van Babel klaar bij station Zaandam voor een rondleiding door het wereldberoemde nieuwe stadscentrum en over de Westzijde naar de Koekfabriek", vertelt Sarah.
Daar ligt een rondvaartboot klaar - met als gids wethouder Dennis Straat en programmamanager ZaanIJ Gert Grandiek - die gasten meeneemt naar het evenement Rondje Zaanse Parels. Beleef de geschiedenis op de Zaan en hoor meer over de spannende ontwikkelingen langs deze prachtige rivier. Inschrijven voor de stadswandeling (€ 5) en/of rondvaartboot (€ 2,50) is noodzakelijk via www.kijkzaans.nl.
De stichting Monet in Zaandam wilde hier graag op inhaken. Wanneer mensen terugkomen van de vaartocht en het evenement Rondje Zaanse Parels dan kunnen ze een speciale ingekorte stadswandeling (€ 5) volgen waarbij ondermeer het theehuis wordt aangedaan dat Claude Monet in 1871 schilderde. Tussen 17:00 en 18:00 uur serveert De Koperen Bel op de Dam honderd gratis toetjes die ook een rol spelen in het boek.
Na de boekpresentatie zijn er nog diverse activiteiten rond het nieuwe boek. Zoals een speciale Theatersalon in het Zaantheater, exposities rond de kunstwerken, sieraden en foto’s uit het boek, een kookworkshop Zaans Plankie, en een rondleiding bij de Forbo. Voor een aantal zaken is het noodzakelijk om in te schrijven. Meer informatie en het volledige programma staat bij de link op http://kijkzaans.nl/boekpresentatie-zaanse-parels.

Meer berichten