Zaandijkerkerk open met Rondje Zaanse Parels

  Nieuws

ZAANDAM - De boekpresentatie van het nieuwe boek Zaanse Parels is zondag 14 september. Twintig locaties langs de wandelroute in Zaandijk, Koog aan de Zaan en de Zaanse Schans zijn open van 11:00 tot 18:00 uur. Het is 14 september ook Open Monumentendag. De Zaandijkerkerk is één van de locaties die speciaal voor Rondje Zaanse Parels te bezichtigen is.


Bezoekers kunnen de bijzondere hammerbeanconstructie bewonderen. De adjunct-directeur van Stadsherstel en vrijwilligers staan klaar om mensen rond te leiden. De bewoners van Zaandijk zijn blij dat de kerk behouden blijft voor de toekomst. Hooyschuur Architecten is verantwoordelijk voor het restauratieplan. Nunc Architecten heeft een ontwerp gemaakt voor een nieuwe inrichting van de kerk. Daar worden in de toekomst verschillende appartementen in gerealiseerd. Op 14 september vertellen de architecten over hun plannen.
Langs de route Rondje Zaanse Parels zijn meer monumenten open die normaal niet te bezichtigen zijn. Denk aan de 17e-eeuwse gerestaureerde molenaarswoning aan de Smidslaan 3 in Zaandijk. Frans Wytema vertelt over de restauratie van deze woning. In de prachtige ruimte laten verschillende kunstenaars, zoals Joanne Zegers, Joke Konijn en Helena Jansz hun werk zien. Bezoekers kunnen hier bij textielkunstenaar Nynke van Amersfoort een workshop volgen 'collages maken van bewerkt Nepalees en andere zijdepapieren'.
In het Honig Breethuis krijgt men een rondleiding door het pand zodat de bezoeker een idee krijgt hoe een Zaanse koopmansfamilie rond 1830 werkte en woonde. Ontwerpster Maroeska Metz laat in dit monumentale pand uit 1710 haar beroemde ontwerpen zien, ondermeer van een kroonluchter, die bekend zijn vanwege haar handelsmerk de krul.
In het gerestaureerde oudste houten horecapand van Nederland zijn om 11.30 en 15.00 uur lezingen van Gé Sombroek (bouwbedrijf Somass) over de restauratie van de Waakzaamheid. Architect Sjoerd Soeters geeft in deze historische locatie om 13.00 en 17.00 uur een lezing over het nieuwe stadscentrum.
Bezoekers die de rondvaartboot hebben geboekt vanaf Zaandam kunnen op de terugweg met een gids van Monet in Zaandam de theekoepel bezoeken die door Claude Monet is vereeuwigd in een wereldberoemd schilderij.
Lees meer over alle activiteiten en de zeven themaroutes op www.kijkzaans.nl.

Meer berichten