Turks international özyakup opent kunstgrasveld in geboortewijk Poelenburg

  Nieuws
V.l.n.r. Ruud Vreeman, Oğuzhan Özyakup en Metin Aksoy. (Foto: Daan Ruijter/Rodi Media)
V.l.n.r. Ruud Vreeman, Oğuzhan Özyakup en Metin Aksoy. (Foto: Daan Ruijter/Rodi Media) (rodi.nl)

ZAANDAM - Oguzhan Özyakup moet zich zaterdagmiddag 30 december even de Leo Messi van Poelenburg gevoeld hebben. De topvoetballer van Besiktas en Turks international bovendien kwam terug naar de wijk waar het allemaal begon. De Nederlandse Turk opende het Oguzhan Özyakup-veld in de Goethartstraat en Poelenburg liep daarvoor uit. Jong en oud was erbij toen de jeugdvoetballer van het toenmalige ZTS, nu Rood-Wit Zaanstad, het zwarte doek voor het bord wegschoof.


Rood-Wit Zaanstad-voorzitter Metin Aksoy trotseerde op een ladder wind en regen om het zwarte doek aan het bord te bevestigen. De komst van Özyakup liet even op zich wachten, maar toen hij er was, kon het officiële gedeelte beginnen. "Özyakup heeft de topsport bereikt en is een groot voorbeeld voor onze jongeren. Daarom heten wij Özyakup hartelijk welkom bij deze opening", sprak Metin.

De vernieuwing en opening van het veldje kwam uit de koker van Ruud Vreeman. Hij was nog waarnemend burgemeester van Zaanstad toen hij Özyakup afgelopen zomer ontmoette bij Rood-Wit Zaanstad, waar de voetballer een bezoek aan bracht. "We hebben even gesproken en zo kwam het in mijn hoofd op", zegt Vreeman. "Zou het niet goed zijn om in de buurt waar jouw basis ligt een veld naar je te vernoemen?", vroeg hij aan Özyakup, die meteen ja zei.

"Het veld is een symbool van een jongen in Zaandam die door doorzettingsvermogen, talent en discipline uiteindelijk zo'n goede voetballer is geworden. Ik denk dat dit voor de hele jeugd van Poelenburg en Zaandam geldt. Niet alleen in de sport, maar ook op school of in het werk: als je een plan hebt en je wordt goed begeleid, dan kun je veel bereiken. Over deze buurt hebben we vaak kritisch gedacht. Maar ik ben geneigd om te zeggen: hier zijn heel veel positieve, prachtige jonge mensen aanwezig!"

Özyakup had ook mooie woorden. "Ik wil de burgemeester natuurlijk bedanken. We hadden het hier afgelopen zomer over en we hebben het waar kunnen maken. Ik bedank iedereen die hier is gekomen. Ik wil een voorbeeld zijn voor iedereen, want voor mij is het hier begonnen. Ik hoop dat alle kinderen gewoon buiten blijven voetballen, want dit is echt een basis om profvoetballer te halen."
Nadat Özyakup het naar hem vernoemde veld opende, deed hij er mee in een kort partijtje met de jeugd. Uiteraard wist de Zaandammer ook het net te vinden. Na het potje ging hij veelvuldig op de foto en deelde hij vele handtekeningen uit.

Meer berichten