Rabobank steunt Zaanse initiatieven met donaties

Nieuws
Afbeelding
De Rabobank steunde ook de Voedselbank. (Foto: Mike Bink)

ZAANSTREEK - Dat de Rabobank het hart op de goede plek heeft voor de maatschappij, blijkt wel uit een serie donaties die recent zijn gedaan. Begin april stelde Rabobank, samen met haar ledenraad, een Coöperatief Fonds voor verenigingen, stichtingen en maatschappelijke initiatieven beschikbaar om de gevolgen van het coronavirus te verzachten. De Rabobank is blij de verenigingen die het echt nodig hebben een steuntje in de rug te kunnen geven. Inmiddels hebben diverse Zaanse verenigingen en stichtingen een donatie ontvangen.

De bijdragen uit het Coöperatief Fonds, waarbij 50.000 euro in kas was, zijn specifiek bedoeld voor kosten die gemaakt zijn waar, als gevolg van het virus, geen inkomsten tegenover stonden. Ook was het mogelijk een bijdrage te vragen om een activiteit te organiseren die de gevolgen van corona verlicht voor de lokale gemeenschap. Rabobank geeft als coöperatie zo rechtstreeks een deel van de winst terug aan de (lokale) maatschappij.     

Directievoorzitter Ariënne Kooter: “Wij zijn blij dat verenigingen en stichtingen zich bij ons hebben gemeld voor steun en dat wij, samen met de beoordelingscommissie, de verenigingen die het echt nodig hebben een steuntje in de rug kunnen geven.” 

Toekenningen

De aanvragen die binnenkwamen waren erg divers. De volgende initiatieven ontvingen een bijdrage: 

Stichting Kledingbank Zaanstad zag door het coronavirus de verkoop van tweedehands kleding tegen een minimale prijs achteruit lopen en maakte zelfs kosten door de afvoer van het overschot. 

Stichting dorpshuis de Kwaker in Westzaan zet zich in voor het bevorderen van de leefbaarheid en sociale cohesie in Westzaan. Voor verschillende geplande activiteiten waren inkopen gedaan. Helaas konden deze activiteiten vanwege het coronavirus geen doorgang vinden en bleven zij achter met beperkt houdbare overschotten. 

BAAS Reizen organiseert reizen voor ouderen die minder te besteden hebben. De organisatie van deze activiteiten wordt volledig door vrijwilligers verzorgd. Hoewel er tijdelijk geen reizen meer georganiseerd werden, liep de aansprakelijkheidsverzekering van de organisatie nog door. Om de continuïteit van de organisatie te kunnen garanderen kregen zij een donatie. 

Stichting Clean2Anywhere gaat de strijd aan met afvalplastic en gebruikt dit materiaal om een VOC fluitschip na te bouwen. Door het coronavirus kwam dit traject echter stil te liggen. 

Stichting Dock maakt sinds de uitbraak van het coronavirus verschillende pakketten voor mensen in Pelders- en Hoornseveld, Poelenburg, Zaandam Zuid en de Rosmolenwijk. Waar zij eerst vermaak pakketten maakten voor kinderen die door het coronavirus niet naar school konden, maken zij nu pakketten voor eenzame en kwetsbare ouderen. 

“We zien gelukkig dat veel organisaties de draad weer hebben opgepakt en dat met versoepeling van de maatregelen evenementen, in aangepaste vorm, weer doorgang kunnen vinden. Het Coöperatief Fonds is inmiddels gesloten”, aldus Kooter. 

Gezond pakket

Naast deze initiatieven heeft Rabobank Zaanstreek een donatie gedaan aan Voedselbank Zaanstreek. Kooter: “Veel agrariërs in de Metropoolregio Amsterdam kampten met overschotten van aardappels, groenten en fruit. Via de coöperatie Flevofood hebben wij hier producten afgenomen en aangeboden aan de Voedselbank. Een divers pakket met gezonde artikelen voor de bijna 300 klanten van de Voedselbank Zaanstreek.

Voorzitter Hans Brinkhuis: “Vooral met het fruit zijn wij erg blij om dit te kunnen aanbieden. Met een donatie van 2800 kilo aan AFG producten zijn we erg blij en kunnen de gezinnen zeker twee keer een goedgevulde box meegeven.” Stichting Manna heeft de logistieke taak op zich genomen, zij leveren aan meerdere voedselbanken in Noord-Holland.