'Als kind wilde ik daar ooit staan' - Marjolijn van Kooten brengt psychiatrisch cabaret in Zaantheater
  Nieuws

Marjolijn ziet de bui al hangen...! (Foto: Arjan Benning)
Marjolijn ziet de bui al hangen...! (Foto: Arjan Benning) (rodi.nl)

ZAANDAM - Marjolijn van Kooten is bang om een paniekaanval te krijgen. "Stel je voor dat het heel erg druk is. Ik kan he-le-maal niet tegen grote groepen mensen!", zegt de cabaretière dus op het podium tijdens haar vorige show Geen Paniek, die ze samen met psychiater Bram Bakker speelde. Als ze na die opmerking onmiddellijk zegt: "Ik vind het trouwens hartstikke leuk dat jullie er zijn allemaal vanavond", heeft ze de zaal te pakken. De Amsterdamse krijgt met haar psychiatrische cabaret steeds meer bekendheid. Opgegroeid in Zaandam 'ziet ze de bui al hangen', want met deze bijna gelijknamige show staat ze zaterdag 3 maart, met ongetwijfeld een hoop bekenden in de zaal, in het Zaantheater.


'Fake news', zou Marjolijn kunnen zeggen, want op het podium voelt ze zich juist helemaal thuis. De titel van haar nieuwe voorstelling 'Ik zie de bui al hangen' slaat op de angst voor een terugval. Marjolijn kampte met paniekaanvallen en een depressie. "Het gaat nu goed met mij en ik voel me bijna overal veilig, maar ik ben bang voor het moment waarop het weer slecht gaat. Ik heb bijvoorbeeld een hele leuke man. We zijn al negen jaar samen, maar elke dag ben ik bang dat hij bij me weggaat." Dit is meteen een fragment uit haar nieuwe show, waarin ze deze constatering, uiteraard met een knipoog, al gauw weet te relativeren: "Eerlijk gezegd ben ik net zo bang dat hij de rest van mijn leven bij me blijft."

Dat is wat Marjolijn in haar cabaretvoorstellingen doet: met een behoorlijke dosis zelfspot contrasten opzoeken, afgewisseld met intieme kleinkunstliedjes. "Het is heel herkenbaar voor mensen. We maken veel denkfouten die in ons eigen nadeel zijn. Vaak is dat heel grappig, want je kunt jezelf bespotten. Ik wil het taboe op psychische aandoeningen doorbreken. Het is heel bevrijdend om erover te lachen!"

Angststoornis


In haar studententijd, toen ze als begin twintiger aan de UvA Communicatiewetenschap studeerde, ontwikkelde Marjolijn een angststoornis. "Ik heb toen gevoelens onderdrukt en stoerder gedaan dan dat ik me voelde. Ik had ook een bepaalde aanleg voor angsten en op een gegeven moment durfde ik niet meer naar de universiteit te gaan. Ik kreeg paniekaanvallen als ik te ver van een veilige plek was en zocht overal een korte vluchtweg naar huis."

Haar studie maakte Marjolijn wel af en ze ging daarna aan de slag als communicatieadviseur. In die periode raakte de ex-Zaandamse door haar paniekaanvallen gaandeweg in een depressie. Ze klopte aan bij psychiater Bram Bakker en ging de strijd aan. In de gesprekken vroeg Bram wat Marjolijn écht wilde. "Theater!", antwoordde ze toen, maar ze geloofde niet dat ze met haar angst op het podium kon staan. "Toch ben ik aan een theateropleiding begonnen. Ik merkte dat mijn hart daar lag en knapte ervan op."

Marjolijn deed de opleiding eigenlijk vooral om toneelschrijver te worden, maar haar docent zei: "Je moet eens cabaret proberen." Met enige aarzeling volgde Marjolijn het advies op en gaf een optreden in het Polanentheater, Amsterdam. "De zaal kwam niet meer bij van het lachen", herinnert de cabaretière zich.

Stoomversnelling


Vanaf toen ging het snel. Marjolijn won de tweede prijs bij het Concours om de Wim Sonneveldprijs 2010 (Amsterdams Kleinkunstfestival) en rondde in 2010 haar opleiding aan de Amsterdamse TheaterAcademie Nieuwe Stijl af. Haar cabaretcarrière was gelanceerd. Inmiddels speelt ze voor uitverkochte zalen door heel Nederland. Meerdere keren trad ze inmiddels al op in het Zaantheater. Dat doet Marjolijn wat. "Als kind wilde ik daar ook ooit staan. Ik ben er heel vaak als bezoeker geweest, maar had nooit verwacht hier ook zelf op te treden. Zaantheater-programmeur Kim Muller heeft me in het begin onwijs gesteund door me te boeken. Er komen 3 maart vast veel bekenden van de middelbare (Michael College, Groen van Prinsterer, red.) en lagere school. Of van Zaanlandia, waar ik heb gevoetbald."

De voorstelling vindt zaterdag 3 maart om 20.30 uur plaats. Informatie over reserveren en tickets is te vinden op: www.zaantheater.nl en over Marjolijn op: marjolijnvankooten.nl.

Meer berichten