'Belangrijk om bij bomen in Zaanstad stil te staan' - Zaanse Bomenweek van start

  Nieuws
De paardenkastanjes aan de Fred Waltonstraat in Krommenie zijn schitterend, zelfs zonder blad. (Foto: Daan Ruijter/Rodi Media)
De paardenkastanjes aan de Fred Waltonstraat in Krommenie zijn schitterend, zelfs zonder blad. (Foto: Daan Ruijter/Rodi Media) (rodi.nl)

REGIO - De Zaanse Bomenweek begint maandag 12 maart. In die week vindt de Nationale Boomfeestdag plaats en zijn er diverse activiteiten om de Zaanse bomen beter onder de aandacht te brengen. Er is een Pub Quiz, een speciale bomenfietstocht en een klimexperience. De gemeente wil meer aandacht besteden aan het groen in Zaanstad en ook de bewoners daar meer bij betrekken. De Bomenweek, die voor de tweede keer door de gemeente wordt georganiseerd, kan daaraan bijdragen.


Wethouder Openbare Ruimte Leny Vissers-Koopman: "In het dagelijks leven zijn bomen vanzelfsprekend, maar het is ook goed en belangrijk om bij de bomen in Zaanstad stil te staan. In onze stedelijke omgeving zijn bomen belangrijk voor een gezond milieu, een prettige woonomgeving, natuurwaarde, biodiversiteit, waterhuishouding en voor verkoeling. Als gemeente hechten we er dan ook veel waarde aan om zorgvuldig met onze bomen om te gaan. Met deze Zaanse Bomenweek willen we het belang en het plezier van bomen bij onze inwoners onder de aandacht brengen."

De gemeente Zaanstad heeft ruim 50.000 bomen in beheer. De bomen op niet-openbare terreinen en sportparken zijn dan niet meegerekend. Enkele honderden bomen staan op de lijst met waardevolle bomen, omdat ze bijzonder of monumentaal zijn of voor een karakteristiek aanzicht zorgen. Zaanstad streeft ernaar om het aantal bomen minstens gelijk te houden. Daarom geldt een herplantplicht, waarbij voor elke boom die gekapt wordt, minstens één nieuwe wordt teruggeplant.

Bomenfietstocht


De Zaanse Bomenweek kent een divers activiteitenaanbod. De bomenweek start maandag 12 maart met de Zaanse Bomenfietstocht, een trip langs bijzondere bomen in Zaanstad-Noord. Voor de deelnemers staat om 13.00 uur koffie klaar in Buurtcentrum De Lorzie in Wormerveer. Vertrek vanaf De Lorzie is om 13.30 uur. Onderweg wordt regelmatig gestopt voor uitleg en achtergronden. Deelname is gratis, aanmelden kan per e-mail, via: bomenweek@zaanstad.nl.

Dinsdagmiddag is vanaf 14.30 uur de Zaanse Bomen Pub Quiz in De Fabriek. Teams van minimaal drie en maximaal vijf personen kunnen hier hun kennis van bomen in het algemeen en van Zaanse bomen in het bijzonder testen. Mensen mogen zich ook individueel aanmelden. Dan worden ze ter plekke in een team ingedeeld. Deelname is gratis. Geïnteresseerden kunnen zich per e-mail, via bomenweek@zaanstad.nl opgeven.

Woensdag 14 maart is de Nationale Boomfeestdag. 's Middags wordt in het Rosariumpark in Krommenie een klimexperience georganiseerd. De donderdag erna planten leerlingen van een aantal Zaanse basisscholen op verschillende locaties in Zaanstad nieuwe bomen. Kinderen vanaf 9 jaar kunnen dan onder begeleiding veilig in bomen klimmen. Ook kunnen zij vogelhuisjes in elkaar knutselen zonder dat er hamers en spijkers aan te pas komen.
Meer informatie over de Zaanse Bomenweek is te vinden op: bomen.zaanstad.nl.

Meer berichten