Platform Krommenie wil fijnstof Krommenie en Saendelft terugdringen - Petitie voor verbindingsweg A8 en A9, maa

  Nieuws
Het Trias vmbo ligt aan de N203. (Foto: Platform Krommenie)
Het Trias vmbo ligt aan de N203. (Foto: Platform Krommenie) (rodi.nl)

REGIO - De snelweg A9 loopt langs onder meer Uitgeest, Heemskerk en Beverwijk. De A8, beter bekend als Coentunnelweg, loopt via de Coentunnel in Amsterdam langs Zaandam en Oostzaan via Koog aan de Zaan en Zaandijk en eindigt rond Westzaan, waar hij overgaat in de provinciale weg N8. Deze loopt tussen Krommenie en Assendelft, komt uit op de A9 en verbindt zo de beide dorpen met Uitgeest. Volgens Rein Wasscher, een van de oprichters van het Platform Krommenie, is de verkeersdrukte op de N203 een probleem voor de gezondheid van ruim vierduizend schoolkinderen in Krommenie en Saendelft en de omwonenden. Het Platform Krommenie wil daarom een petitie aan de minister Cora van Nieuwenhuizen van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aanbieden om wat aan deze situatie te doen. De Provincie Noord-Holland praat hier in juni met Van Nieuwenhuizen over.

Door het vele verkeer op de A8- en A9-verbindingsweg N203, die Krommenie en Assendelft snijdt, hebben nabijgelegen scholen en woningen volgens Rein Wasscher veel last van fijnstof, ultrafijnstof en geluidsvervuiling. Dat vindt hij een onwenselijke situatie. "Er wordt al sinds de jaren zeventig gesproken over het aanleggen van een verbindingssnelweg tussen de A8 en de A9 om de verkeersdruk in Krommenie en Assendelft te verminderen. Ondertussen hebben al jaren zeker vierduizend scholieren en omwonenden last van het vele fijnstof langs de N203. Volgens mij wordt de Europese norm regelmatig overschreden. Het gemiddelde wordt over 24 uur genomen, maar in de spits is de waarde natuurlijk heel veel hoger. Dan is er veel verkeer en staan er files."

"(Ultra)fijnstof is slecht voor de gezondheid en kan leiden tot allerlei lichamelijke klachten aan longen en hart. We willen daarom graag dat de verbinding tussen de A8 en de A9 er snel komt. Er zijn meerdere alternatieven hiervoor genoemd. De Provincie heeft onder meer als optie gegeven om de N203 te ondertunnelen of een lang viaduct aan te leggen, de zogenoemde 0 plus variant. Dat zien wij niet als oplossing. De weg zal zuidelijker door of langs de polder moeten lopen, waar de kinderen en omwonenden er geen last van hebben. Zo wordt de druk op de N203 ook minder."

Dit is een zeer beknopte weergave van de kwestie. Voor meer informatie kunnen mensen googelen op A8-/A9-verbinding of kijken op krommenieers.nl. Daar kunnen ze ook de petitie ondertekenen.

Meer berichten