Cultuurmenu Zaanstreek: super creatieve kinderen in 2025

Nieuws
Keynote spreker Suzan Lutke in gesprek met het publiek. (Foto: FluXus)
Keynote spreker Suzan Lutke in gesprek met het publiek. (Foto: FluXus) rodi.nl

ZAANSTAD - De Zaanse basisscholen kregen maandag 9 april het nieuwe Cultuurmenu Zaanstreek gepresenteerd door FluXus, Zaan Primair en Agora. Met de vraag 'Hoe krijgen we in 2025 allemaal super creatieve kinderen? En hoe pak je dat aan?' werden alle cultuurcoördinatoren en schooldirecteuren bij De Stoomhal in Wormer uitgenodigd voor een kennismaking met het menu voor 2018-2019. Daarbij stond de creatieve ontwikkeling van kinderen en de manier waarop het cultuurmenu daarbij een rol kan spelen centraal.
Na de opening door FluXus directeur Otto Berg ging FluXus onderwijscoördinator Maaike Haas in op de belangrijke rol die de creativiteitsontwikkeling van kinderen de komende jaren krijgt binnen het onderwijs. Daarna was er een keynote van onderwijskundige Suzan Lutke die onlangs het boek 'Leren van Kunst' uitbracht. "Ja, alsjeblieft meer kunst op school. Meer tijd om te prutsen. Laat ze hun verbeeldingskracht gebruiken", was haar oproep. Inclusief enkele praktische handvatten om bij de eerstvolgende les op school tevens te werken aan creativiteit. Lutke: "Creativiteit is een vaardigheid. Creatief zijn, kun je dus leren."
Een overzicht van de mogelijkheden binnen het nieuwe Cultuurmenu werd gepresenteerd door Annemieke Leusen van de programmacommissie van het Cultuurmenu. De deelnemers konden aansluitend deelnemen aan drie korte workshops door Aga de Wit, dans- en dramadocent, Majanka Fröhlich, theatermaakster en docent en Janneke Francissen, educatiemedewerker bij het Zaans Museum. Onderwerp van alle drie de workshops is: op creatieve wijze lesgeven over een kunst- of erfgoed onderwerp.

Over Cultuurmenu Zaanstreek

Cultuurmenu Zaanstreek is een samenwerking tussen FluXus, Zaan Primair en Agora en biedt een pakket van ongeveer 80 activiteiten op het gebied van kunst en erfgoededucatie voor het primair onderwijs. Alle Zaanse erfgoedinstellingen bieden excursies en workshops aan en ook een aantal Zaanse kunstenaars ontwikkelen activiteiten voor het basisonderwijs. Daarnaast biedt het menu een selectie van dans-, drama- en muziekvoorstellingen die worden gespeeld op scholen en in de Zaanse theaterzalen. De scholen geven met deze activiteiten vorm aan hun kunst- en erfgoedonderwijs. Vanaf de presentatie maandag kunnen de scholen inschrijven voor de Cultuurmenu-activiteiten. Eind september gaat het nieuwe Cultuurmenu-jaar van start.