'Vioolspelen is zo'n natuurlijk iets om te doen' - Zaandammer Tim de Vries in finale Prinses Christina Concours

  Nieuws
Tim de Vries in het FluXus-muzieklokaal waar het allemaal begon. (Foto: Daan Ruijter/Rodi Media)
Tim de Vries in het FluXus-muzieklokaal waar het allemaal begon. (Foto: Daan Ruijter/Rodi Media) (rodi.nl)

ZAANDAM - "Vioolspelen is zo'n natuurlijk iets om te doen. Elke keer als ik hem pak en ga studeren, vergeet ik alles om me heen." De Zaandammer Tim de Vries (17) won al diverse prijzen. Bovendien haalde de ambitieuze violist in 2015 en 2016 als solist de halve finale van het grote Prinses Christina Concours (PCC). Dit jaar is het hem gelukt om in de finale te komen. Zaterdag 21 april krijgt Tim in het Zuiderstrandtheater, Den Haag, de kans om ook het PCC op zijn 'palmares' te zetten. Bij het PCC treedt hij niet solo, maar met het Trio Diotima op. Het Zaans Stadsblad interviewde Tim op de plek waar het allemaal ooit begon: FluXus Zaandam.


Tim vraagt aan de balie of er een lokaal beschikbaar is voor het interview. Hoe het kan, is wonderlijk, maar de medewerker geeft de sleutel van lokaal 5. "Dat is de plek waar ik mijn eerste vioollessen had!", zegt Tim, die zijn eerste stappen op muzikaal gebied met de blokfluit maakte. "Ik kon op de basisschool een instrument uitkiezen en een paar lessen volgen." Tim koos voor de blokfluit, waarna hij bij FluXus op les ging. Dat was ook in lokaal 5, waar hij op zijn zevende op de viool overstapte. Hij bleek aanleg te hebben. "Mijn docente Sandra Wallner merkte dat ik snel een mooie toon maakte en dat ik een goed gehoor had. Uit testjes bleek dat ik zelfs een absoluut gehoor heb. Weinig mensen hebben dat. Ik weet meteen welke noot iemand speelt. Dat helpt heel erg in het vioolspelen." Tim mocht al snel stukken van hoog niveau spelen.

Mendelssohn


Een hoog niveau halen Tim, pianist Mischa van Tijn (17 jaar, Amersfoort) en celliste Emma van Schadewijk (14 jaar, Arnhem) ook in de halve finale van het Princes Christina Concours. De Mendelssohn-vertolking van Trio Diotima viel bij de jury in goede aarde. "Ik was heel opgelucht. Ergens had ik het ook weer niet verwacht. Er doen zo veel goede mensen mee. Het is het grootste muziekconcours van Nederland", reageert Tim op het bereiken van de finale, waarin het trio dezelfde Mendelssohn-stukken als in de halve finale gaat uitvoeren. De muzikanten zijn voor hun deelname in een categorie ingedeeld. Dit gebeurt afhankelijk van leeftijd en of ze een bacheloropleiding aan een conservatorium doen.

Dat Tim deze keer niet als solist meedoet, komt door Mischa, die hij bij de vooropleiding van het Conservatorium van Amsterdam heeft leren kennen. "Hij stelde voor om in een trio mee te doen. We vroegen Emma erbij, die we van het Concertgebouw-concours kennen. We kozen voor Mendelssohn omdat het stuk heel goed bij onze manier van spelen past. Het is heel lyrisch en expressief. Eerst studeerden we de stukken individueel in. Daarna spraken we steeds in Amersfoort bij Mischa af voor een repetitieweekend, zoals ook afgelopen weekend. Hij woont voor ons het meest centraal. Vanaf zaterdagochtend gaan we dan repeteren, kijken we samen een filmpje en blijven Emma en ik slapen. Zondag gaan we dan weer naar huis. We hebben een goede relatie, ook persoonlijk."

Mooie ervaring


Voor Tim is het optreden met Trio Diotima een andere, mooie ervaring. "Het is heel anders dan solo meedoen. Solo is alle aandacht op jou gericht. Dan heb je iets meer zenuwen. Met meerdere mensen voelt het wat meer ontspannen. Je hebt oogcontact en bent alert op elkaar. Dat vind ik heel fijn. Veel ervaring en een goede voorbereiding zijn van belang voor stress. Ik heb al zo veel opgetreden dat dit sowieso minder wordt."

Uiteindelijk wil Tim in zijn verdere carrière als solist op de voorgrond treden. Hij staat nu voor zijn havo-examen aan het Amsterdamse Gerrit van der Veen College. Daar heeft hij een aangepast rooster en zit hij in de buurt van het Conservatorium van Amsterdam, waar hij les heeft van Ilya Grubert uit Letland. Zo kan Tim zich mooi op het vioolspelen richten. Na de zomer gaat hij nog voller voor zijn vioolcarrière. "Ik wil heel graag solist worden, het liefst met orkesten de wereld over."

Meer berichten