Burgemeesters bij start Wereld van Windmolens

  Nieuws
V.l.n.r. Jan Hamming, Nico Maas, Gerrit Smit en Peter Tange. (Foto: Pielkenrood Public Relations)
V.l.n.r. Jan Hamming, Nico Maas, Gerrit Smit en Peter Tange. (Foto: Pielkenrood Public Relations) (rodi.nl)

ZAANDAM - De burgemeesters Jan Hamming en Peter Tange van respectievelijk Zaanstad en Wormerland markeerden donderdagmiddag 12 april gezamenlijk de start van de Wereld van Windmolens. Ze onthulden een bouwbord bij de toekomstige locatie van het Molenmuseum op de Zaanse Schans. Kort daarvoor ontvangen zij in molen De Bonte Hen uit handen van de oud-molenmakers Nico Maas en Gerrit Smit de eerste exemplaren van het boek Maker van molens. Nico en Gerrit hebben met eigen handen aan alle molens op de Zaanse Schans gebouwd.


Vereniging De Zaansche Molens bouwt de komende jaren aan De Wereld van Windmolens op de Zaanse Schans. Samen met de molens aan de Kalverringdijk vormen het nieuwe Molenmuseum, de huidige villa Kalverliefde, en een nieuw te bouwen informatiecentrum een erfgoedpark rond de verschillende molentypen die de Zaanstreek rijk is. Zo kan vereniging De Zaansche Molen de kennis over en liefde voor molens naar eigen zeggen optimaal overbrengen en daarmee het kostbare behoud van deze Zaanse monumenten ook in de toekomst veiligstellen.

'Maker van Molens' heet het boek dat vereniging De Zaansche Molen voor de actie 'Bouw mee aan de Wereld van Windmolens' uitbrengt. Iedereen weet wat een molenaar is, maar het beroep molenmaker is veel minder bekend. Het boek is geen handboek molen maken, maar betreft de herinneringen van de Zaandijkse molenmaker en 'aardsverteller' Nico Maas. Het boek met heel veel foto's geeft een tijdsbeeld van de vorige eeuw, waarin molens in de Zaanstreek eerst verkommerden en later werden gerestaureerd en herbouwd. Zo is het huidige molenpanorama van de Zaanse Schans het levenswerk van Nico Maas en zijn maat Gerrit Smit.

Met de verschijning van het boek Maker van Molens start De Zaansche Molen een publieksactie om bekendheid en draagvlak voor het erfgoedpark te creëren en een deel van de financiën bijeen te brengen. Door 25 euro op rekening NL66 INGB 0000563469 van vereniging De Zaansche Molen over te maken, ontvangen de schenkers het boek cadeau. Zo kan iedereen meebouwen aan de Wereld van Windmolens. De hele opbrengst is bestemd voor de realisatie van het erfgoedpark. Het boek is vanaf woensdag 18 april verkrijgbaar in het Molenmuseum in Koog aan de Zaan, molen De Huisman op de Zaanse Schans of via www.zaanschemolen.nl/wereld-van-windmolens.

Meer berichten