72e internationale profronde van Noord-Holland

  Nieuws
De renners passeren de Watertoren in Assendelft. (Foto: Profronde van Noord-Holland)
De renners passeren de Watertoren in Assendelft. (Foto: Profronde van Noord-Holland) (rodi.nl)

REGIO - Nederlands oudste wielerklassieker, de Profronde van Noord-Holland, vindt zondag 13 mei voor de 72e keer plaats. Net zoals vorig jaar start en finisht de ronde in de kaasstad Alkmaar. De tocht gaat ook door Wormerland en Zaanstad.


Precies om 12.01 uur gaan de renners in de Vondelstraat van start, waar zij na ruim 190 kilometer ook finishen. In 2017 zegevierde in Alkmaar Fabio Jakobsen, die dit jaar als neo-prof onlangs al de Nokere Koerse en de Scheldeprijs op zijn naam schreef. Oud-profrenner én Noord-Hollander Steven Rooks is ook dit jaar de koersdirecteur.
Naast de bekende wielerteams uit eigen land starten er teams uit Albanië, Australië, België, Duitsland, Groot-Brittannië, Oostenrijk en Tsjechië. Ook dit jaar gaat de wielerkaravaan weer tegen de klok in, met passages door Zaanstad, Wormerland, Purmerend, Beemster, Wognum, Medemblik, Wieringerwerf, Hollands Kroon, Breezand, Den Helder, Callantsoog, Schoorldam en via Bergen weer naar Alkmaar. Hier gaan de renners nog één slotomloop van ongeveer 13 kilometer rijden, waarna ze rond 16.30 uur in de Vondelstraat finishen.
Tussen de start en de finish wordt er een sportief programma in de Vondelstraat opgezet dat voor jong én wat ouder gratis toegankelijk is. De baansprinters nemen het er tegen elkaar op. Zowel jonge baantalenten als enkele bekende baantoppers van de Nationale KNWU-baanselectie gaan hier elkaar betwisten. Namen? Harrie Lavreysen, Sam Ligtlee en Roy van den Berg.
Bij de Sport & Spel Zône (not only for kids) is de hele dag van alles te beleven. Er is een mini sport- en spelfestival waaraan kinderen gratis kunnen deelnemen. Zo kunnen zij een gratis smoothie bij elkaar fietsen, skeelerles nemen, klimmen op de klimtoren en een gat in de lucht springen op de softbungee.
Tussendoor kan de wielerklassieker ook gewoon ter plekke gevolgd worden. Er staat namelijk een megagroot tv-scherm waarop de koers vanaf 15.15 uur live te volgen is. De ontknoping van de wielerklassieker is live op TV Noord-Holland. Meer informatie op: www.profrondevannoordholland.nl.

Meer berichten