Luilak op 't Pink

  Nieuws
Molen Het Pink. (Foto: Andre Koopal)
Molen Het Pink. (Foto: Andre Koopal) (rodi.nl)

KOOG AAN DE ZAAN - Traditioneel vierden de Zaanse molenaars het begin van hun 'lange' Pinkstervakantie van drie dagen met luilakbollen en een borreltje op de luilakmorgen. Deze luilaktraditie wordt in de nacht van vrijdag 18 op zaterdag 19 mei in oliemolen Het Pink weer nieuw leven ingeblazen, met poffertjes en wat te drinken erbij.
De molen zelf is de hele nacht in vol bedrijf, met kantstenen, voorslag, stampers en naslag. De bezoekers worden met een muziekje verwelkomd. Op de steigers achter de molen is een 'terras' ingericht en daar vinden bezoekers een poffertjeskraampje. Bij de poffertjes is ook een drankje te koop.
Bezoekers kunnen komen ruiken en proeven van de Zaanse oliemolensfeer. Ze stappen zo maar twee eeuwen terug in de tijd. In de molen ruikt het naar brandende turf en verse olie. Als de wind het niet laat afweten, lopen de kantstenen rustig hun rondjes over het lijnzaad. Dof dreunen de stampers in de met voorslagkoeken gevulde stamperpotten. Op het vuister wordt het meel verwarmd, terwijl de hei met harde klappen op de slagbeitel valt. Langzaam stroomt de schuimende olie in de bekkens. De schemering valt in. Het moleninterieur wordt door de ondergaande zon mooi uitgelicht.
De deur van de molen is vanaf 19.00 uur los en de toegang voor dit evenement is gratis. Meer informatie is te vinden op: pink.molens.org of de Facebook-pagina Molenhetpink. De molen bevindt zich op Pinkstraat 12 in Koog aan de Zaan.

Meer berichten