'We hebben 25 voorstellingen meer dan vorig jaar' - Programma jubileumseizoen Zaantheater bekend

  Nieuws
Roué Verveer en Kim Muller tijdens de presentatie met het programmaboekje. (Foto: Bart Homburg)
Roué Verveer en Kim Muller tijdens de presentatie met het programmaboekje. (Foto: Bart Homburg) (rodi.nl)

ZAANDAM - Als papier indrukwekkend kan zijn, dan is dat wel het schema van Kim Muller. De programmeur van het Zaantheater toont de veelkleurige formulieren met de planning van de nieuwe voorstellingen. De verschillende genres hebben allemaal een andere kleur. De vele vakjes staan voor de dagen en tijdstippen. Kim weet deze puzzel alweer tien jaar op te lossen. Ook voor het seizoen 2018/2019 is het opnieuw gelukt. Maandag 14 mei presenteerde de Zaanse met de Nederlands-Surinaamse cabaretier Roué Verveer in de grote zaal het programma voor de nieuwe jaargang. Dit is zo breed als de sterke mannen van de Chippendales, niet geheel toevallig een van de voorstellingen. In het jaar waarin het Zaantheater haar twintigjarig jubileum viert, is het de eer aan Flip FabriQue om dinsdag 2 oktober de feestelijke openingsvoorstelling van het nieuwe seizoen te verzorgen.


Jongleurs, dansers, hand- en luchtacrobaten, hoepel- en diabolovirtuozen. Dat is het Canadese Flip FabriQue. De zes leden van het gezelschap laten in 'Transit' zien hoe hun leven on the road eruitziet en vertellen een verhaal over saamhorigheid en kameraadschap. Het is één van de in totaal 278 voorstellingen die van oktober 2018 tot en met juli 2019 in het Zaantheater te zien is. "We hebben 25 voorstellingen meer dan vorig jaar", vertelt Kim enthousiast. "Er waren zo veel leuke dat ik dacht 'ik doe er wat meer bij.' "Er zijn vanwege ons twintigjarig jubileum veel extra feestelijke optredens."

Programmaboekje


"Ons programmaboekje is dan ook dikker geworden." Dik is een understatement, want het boekje is 130 pagina's boordevol theater, cabaret, dans, show, muziek en opera, jeugd & familie. Kim is er erg trots op. "Toen ik als student in Amsterdam woonde, belde mijn Zaanse moeder me altijd op dat het Zaantheater-boekje er weer was. Dan gingen we met de familie voorstellingen aankruisen waar we heen wilden, waarbij ik zeker niet kon voorspellen dat ik de voorselecties nu zelf zou maken!"

Wie eens een keer doordeweeks overdag naar het theater wil, heeft in het nieuwe seizoen geluk. Kim: "De dinsdagmiddagsessies zijn een succes en groeien naar vijftien dinsdagen met een middagvoorstelling." Voor de lachkick kunnen bezoekers vele avonden van de week terecht. "Cabaret doet het goed in de Zaanstreek." Er staan vele namen geprogrammeerd, waaronder Youp van 't Hek, Ali B. en Dolf Jansen. Kim heeft ook de Zaankanters Lenette van Dongen en Funda Müjde gestrikt.

Bovendien is het een trend dat steeds meer stylisten, bekende muzikanten en mensen uit de media de weg naar het theater weten te vinden. "Muzikanten zoals Racoon vinden het leuk om op festivals te spelen, maar ook voor een kleiner, aandachtig publiek in het theater", legt Kim uit. "We hebben daarnaast een aantal theatercolleges, bijvoorbeeld door journalist Joris Luyendijk, cabaretier/televisiepresentator Arjen Lubach en Amerika-kenner Charles Groenhuijsen. Zij vertellen een verhaal, tonen daar vaak beelden bij en soms is er muziek. Charles grijpt zelfs naar zijn gitaar!" Over muziek gesproken: ook de opera- of koorliefhebber heeft een ruime keuze en er zijn weer veel Zaans getinte voorstellingen. Bijvoorbeeld van het Zaans Interkerkelijk Mannenkoor en de Czaar Peter-operette.

Programmeren


Een programmeerprogramma helpt Kim, die in haar jeugd zelf veel in de oude Speeldoos, voorloper van het Zaantheater optrad, bij het inplannen van de voorstellingen. Het is een behoorlijke klus, die de geboren Zaandamse met veel plezier doet. "Mooie voorstellingen uitzoeken en bedenken waar ik het publiek mee kan verrassen is de allerleukste baan. Ik ben vorig jaar juni al begonnen met de huidige programmering. Musicals als Evita, ballet en opera moet je ruim van tevoren plannen. Ik probeer ook voorstellingen op mooie dagen te krijgen. Ballet in de kerstvakantie bijvoorbeeld. Cabaretiers kun je pas op kortere termijn inplannen, omdat zij hun voorstelling eerst try-outen. Soms bellen artiesten zelf op, zoals Freek de Jonge: 'Kim, ik heb een leuk idee', zegt hij dan." Zo kwam de reeks rond zijn boek Reikhalzend Verlangen - Zaansch Veem 2, afgelopen november, ook tot stand. "Soms moet ik schuiven, maar dat kan natuurlijk alleen als de kaartjes nog niet verkocht zijn."

Om inspiratie op te doen en nieuwe talenten te ontdekken gaat Kim ook zelf naar het theater. "Ik bezoek per week gemiddeld vier van onze voorstellingen. Ik ga naar andere theaters en ook naar het Oerol-festival, waar ik nieuwe mensen zie. Soms kom ik in het buitenland, zoals op het Edinburgh International Festival."

Alle nieuwe voorstellingen staan op de website www.zaantheater.nl. Mensen kunnen de nieuwe, dikke brochure bij het Zaantheater ophalen of via de website aanvragen en thuisgestuurd krijgen.

Meer berichten