'Als spelers en club mogen we heel trots zijn' - Fortuna Wormerveer kampioen eerste klasse

  Nieuws
De uitgelaten kampioenen van Fortuna Wormerveer. (Foto: Fortuna Wormerveer)
De uitgelaten kampioenen van Fortuna Wormerveer. (Foto: Fortuna Wormerveer) (rodi.nl)

WORMERVEER - Begin twintig was Martin de Groot toen hij in seizoen 1988/1989 met de Wormerveersche Football Club (WFC) naar de hoofdklasse promoveerde. Daarna ging het langzamerhand minder met de club, die in 2013 met Quick-Sparta Combinatie (QSC) fuseerde tot Fortuna Wormerveer. Bijna dertig seizoenen later gaat Martin opnieuw naar de hoofdklasse, maar nu als trainer van Fortuna. Zondag 20 mei klopten de Fortunezen met een afgetekende 5-2 zege in eigen huis de Amsterdammers van JOS Watergraafsmeer. Daarmee was Fortuna niet meer in te halen door DEM (RKVV) 1, zondag 27 mei nog uit tegenstander in de laatste wedstrijd van het seizoen.

Het contrast met vorig seizoen is groot voor Fortuna Wormerveer. In de vorige jaargang wisten de Zaankanters nog ternauwernood aan degradatie te ontsnappen. "Door omstandigheden was het moeilijk", blikt trainer Martin de Groot terug. "We hadden wat punten in mindering gekregen en het liep niet. Nadat we ons handhaafden, heb ik tegen iemand van de club en onze sponsor gezegd dat we dit seizoen kampioen zouden worden." Een stevige claim, maar Martin hield woord.

"We hebben nagenoeg hetzelfde elftal als vorig jaar, maar zijn op een iets andere manier gaan spelen. We kunnen enorm goed kan aanvallen, maar daarvoor moet je ook verdedigend goed nadenken en het goed neerzetten. Ik kan zo tien spelers opnoemen die zich hierin sterk hebben verbeterd. We hebben veel gescoord en weinig goals tegen gekregen. Mijn spelers wisten bovendien wat nodig was om succes te boeken. Daarvoor moet je dingen laten, zowel doordeweeks als in het weekend op de training verschijnen en alles geven.

Feest


En dus was het na het laatste fluitsignaal groot feest op het sportcomplex van Fortuna Wormerveer. "We werden gehuldigd op een podium buiten, vlak voor de kantine. Het was supergoed georganiseerd. Er waren toespraken en er was eten en drinken. Er komt nog een receptie met de club en later ook met onze hoofdsponsor, waar we mee gaan eten en drinken. De dagen daarna is het al snel vakantie en gaat de focus langzamerhand weer op het nieuwe seizoen." Dat wordt pittig, in de hoofdklasse, maar Martin is vol vertrouwen. "Degradatie komt niet in mijn woordenboek voor. Ik ben in twintig seizoenen als trainer nog nooit gedegradeerd. We gaan met aantrekkelijk voetbal laten zien dat we in de hoofdklasse thuishoren."

Meer berichten