Negen nominaties voor Babel Architectuurprijs 2018

  Nieuws
Molenschuur De Paauw is een van de genomineerden. (Foto: Babel)
Molenschuur De Paauw is een van de genomineerden. (Foto: Babel) (rodi.nl)

ZAANDAM - Negen bijzondere gebouwen in de Zaanstreek zijn genomineerd voor de Babel Architectuurprijs 2018. Woongebouw Ons Belang in Zaandam, de watertoren in Assendelft, de molenschuur in Nauerna, Lab 44 en Bind op het Hembrugterrein, een stolp in Jisp, de multifunctionele accommodatie in het centrum van Wormer en de Zaandijkerkerk en brouwerij Hoop in Zaandijk strijden om de hoogste eer.


Vijf keer eerder is de Zaanse Architectuurprijs uitgereikt, voor het laatst in 2012. Ter gelegenheid van het vijtienjarig bestaan plaatst het Zaans architectuurplatform Babel opnieuw een bijzonder bouwproject in de schijnwerpers. Het centrale thema voor de editie 2018 is transformatie/herbestemming. Op basis van eigen onderzoek en publiekssuggesties heeft Babel een lijst met negen opvallende projecten opgesteld.

"Door transformatie en herbestemming van (industrieel) erfgoed ontstaan op unieke locaties unieke gebouwen", zo zegt Babel-voorzitter Robert Leferink. "Met de uitreiking van de Babel Architectuurprijsvraag 2018 willen we de aandacht vestigen op onze pareltjes en stimuleren dat nog veel meer oudere gebouwen een nieuw leven krijgen."

Een kerk, een laboratorium, een transformatorhuis, een kantoor, een supermarkt, een watertoren, een molenschuur, een boerderij en een ontmoetingsruimte kregen ze de afgelopen jaren een ander aanzien. Een onafhankelijke jury onder voorzitterschap van de Amsterdamse architect Hans van Heeswijk gaat uitmaken welk complex de meeste waardering verdient. De winnaar van de Babel Architectuurprijs 2018 wordt vrijdag 22 juni bekendgemaakt.

Meer berichten