Enthousiaste reacties op eerste editie Zaans Filmfestival

  Nieuws

ZAANDAM - De opening met toespraak van Jan Hamming en aanvullend de buitenbios op een bontgekleurd binnenplein van de Verkadefabriek was de feestelijke aftrap van de eerste editie van het Zaans Filmfestival. De organisatie van het festival, dat vrijdag 1 tot en met zondag 3 juni in Zaandam plaatsvond, blikt terug.
"Er waren verschillende hoogtepunten. In het oog sprongen de Pink Floyd Special in de Fabriek, die uitverkocht was, en de grote belangstelling vanuit de Turkse gemeenschap voor de film Zer. Meer dan honderd bezoekers, waarvan velen voor het eerst Filmtheater De Fabriek bezochten. In de Beschuittoren viel het uitgebreide programma met uiteenlopende documentaires van de Zaanse Makers heel goed bij de bezoekers. De première van de documentaire Humanity in De Vermaning trok een fors publiek en maakte veel reacties op het werk van Ruben Timman én over de bijzondere erfgoedlocatie met de prachtig gelegen De Vertoeving aan de Zaan los. Het Très Court International trok de nieuwsgierigen en echte filmliefhebbers. Films op de verschillende locaties langs de Zaan hebben het publiek laten kennismaken met de diversiteit van Zaandam.

'Fantastisch initiatief'
"Wat het meest in het oog sprong, waren de hartverwarmend enthousiaste reacties van de bezoekers. De Bullekerk, met de fraaie operaregistraties, ontlokte aan de bezoekers lof over het initiatief om opera te vertonen in zo'n passende en prachtige Zaanse locatie. Iedereen heeft het festival omarmd en kwam desgevraagd met vele suggesties voor een vervolg. Daar zit de belangrijkste winst van deze eerste editie. Met de omarming door het publiek en de inzet en het enthousiasme van Filmtheater De Fabriek, De Verskade, Atelier Monet, De Vermaning & De Vertoeving, de Bullekerk, BIND, Counter Creatives, Van Nek Vastgoed, Oh My Guts, Nieuwe Huys Concerten, De Bieb en de Zaanse Makers bereiden we een tweede editie voor. Deze vindt in het eerste weekend van november 2019, vrijdag 1, zaterdag 2 en zondag 3 november plaats en groeit uit naar een terugkerend Zaans 'winter-evenement'. Het thema ontmoetingen zal ook in de komende edities een belangrijke rol spelen. Het bezoekersaantal van deze editie lag rond de 1500."

Meer berichten