'Het is een kinderfeestje voor volwassenen' - Vijf Assendelvers rallyen opnieuw door Europa

  Nieuws
De lol straalt er nu al vanaf. (Foto: Mark Nijman)
De lol straalt er nu al vanaf. (Foto: Mark Nijman) (rodi.nl)

ASSENDELFT - Pwééééép!!! Als een krijsende baby met een versterker in de stembanden schalt het geluid over de straat. Walther Bakker heeft zojuist de toeter van zijn omgebouwde wagen ingedrukt. Het is het pronkstuk van de auto waarmee hij met zijn vier vrienden Joris Slecht, Ivo Postma, Jan Vonk en Richard Bakker gaat meedoen aan de tiende editie van de Carbage Run. Het vijftal neemt voor de tweede keer op rij deel aan deze autorally. Oftewel: in vijf dagen tijd in zeven Europese landen 2500 kilometer afleggen. Dit in een auto met een waarde van minder dan 500 euro die niet 'jonger' is dan bouwjaar 1999. Maandag 2 juli starten de mannen vanuit Emmen.


"De voorpret is al leuk", vertelt Walther. "Het uitzoeken van de auto was al een spel op zich." Vorig jaar hadden ze een 'limo', nu een busje. De vijf mannen hebben allemaal wat met de film The Fast en The Furious. Dus is de wagen knaloranje geverfd met de bekende velgen en opdrukken aan de zijkant. Bovendien heeft Joris, die nogal handig met de technische aspecten van de auto is, een bijna identieke spoiler erop gemonteerd. Hij had echter nog een lolletje in de hoge hoed. Wie op de knop van een speciaal apparaatje drukt, veroorzaakt een knalblauwe rookwolk.

Kneiterharde toeter


De toeter, het klapstuk van de auto, was een idee van Jan. "Iedereen heeft inmiddels zijn natuurlijke rol. Zo is Jan een manusje van alles. Hij zorgt ook voor sfeer in de auto. De toeter was zijn idee. "We moeten de hardste toeter erop zetten", waren zijn woorden. "Met twee peppies pakt 'ie één barretje", zegt Ivo in een filmpje dan ook. Walther: "Je wordt er inderdaad bang van. Hij heeft nu al voor fantastische situaties gezorgd."

Natuurlijk is er ook aan het praktische deel gedacht in de wagen die de heren een half jaar geleden hebben gekocht. "Met 2500 kilometer voor de boeg moeten we wel ruim zitten. De middenste bank is eruitgehaald en er staan nu twee banken tegenover elkaar. Zo kunnen er achterin drie languit zitten." Sterker nog, als iemand zijn voeten op de achterste bank wil leggen, kan dat zonder zweetvoeten te ruiken. Een hulpstuk gaat over de voeten heen, waar de twee op de achterbank weer op kunnen leunen.

De reis


Zondag 1 juli vertrekken de mannen vanuit Assendelft. Dan gaat de reis via Duitsland, Polen, Tsjechië, Slowakije, Hongarije en Kroatië door naar eindpunt Slovenië. Vanaf daar gaan ze terug naar Nederland. Om te winnen gaat het niet om snelheid, maar creativiteit bij de diverse opdrachten die de deelnemers krijgen. Walther, Jan, Richard, Joris en Ivo krijgen bij deze jubileumeditie iets meer concurrentie: 1000 in plaats van 500 auto's vorig jaar.

Meer informatie over de Carbage Run: www.carbagerun.nl. De Assendelvers hebben een Facebook-pagina waarop ze te volgen zijn: @Salsaswingers.

Meer berichten