Zaanstad gaat voor Monetjaar in 2021 - Op zoek naar schilderijen voor expositie

  Nieuws
De Voorzaan en de Westerhem 1871, Werk van Claude Monet uit de collectie van het Zaans Museum. (Foto: Gemeente Zaanstad)
De Voorzaan en de Westerhem 1871, Werk van Claude Monet uit de collectie van het Zaans Museum. (Foto: Gemeente Zaanstad) (rodi.nl)

ZAANDAM - Een Monetjaar in 2021, dat wil het college van Zaanstad samen met partners uit de stad gaan organiseren. Dan is het precies 150 jaar geleden dat de wereldberoemde Franse schilder de Zaanstreek bezocht. Een Monetjaar zou kunnen bestaan uit een expositie met werken van Monet, met sateliettentoonstellingen, een programma voor de hele stad en een zomerfestival. Om daadwerkelijk een Monetjaar te organiseren dat lokale, nationale en internationale uitstraling heeft, moet eerst een haalbaarheidsonderzoek worden gedaan.


Wethouder cultuur en toerisme Sanna Munnikendam: "In 2021 is het 150 jaar geleden dat Monet hier vier maanden verbleef en we willen dit jubileum niet ongemerkt voorbij laten gaan. Monet was gefascineerd door het Zaanse landschap en hij schilderde de Zaanstreek op een manier die voor elke Zaankanter herkenbaar is. Dat is iets waar we met elkaar trots op mogen zijn. In de schilderijen van Monet wordt het Hollands landschap met zijn molens vastgelegd aan de vooravond van de Industriële Revolutie. Met Monet hebben we een unieke troef in handen om Zaanstad bekendheid te geven als aantrekkelijke stad om in te wonen en te recreëren. Bovendien is dit een uitgelezen kans om de groei van het aantal (inter)nationale toeristen naar de Zaanstreek te bevorderen. Dat heeft weer een positieve invloed op onze lokale economie."

Onderzoek


De eerstvolgende stap is een haalbaarheidsonderzoek. Dat bestaat uit een aantal onderdelen. Zo wordt bekeken welke werken in 2021 beschikbaar zouden zijn voor een expositie in het Zaans Museum. Daarnaast wordt gekeken naar de investeringen die nodig zijn om het museum geschikt te maken voor die expositie. Ook wordt gekeken naar een logisch en samenhangend programma voor heel Zaanstad. Hiervoor wordt een plan gemaakt dat als leidraad dient voor de gehele invulling van het Monetjaar. Eind 2018 moet er een businessplan liggen waar de haalbaarheid en de financiële consequenties van een Monetjaar in staan omschreven.

Meer berichten