'Op een gegeven moment moet je toch stoppen' - Beppie neemt na dertig jaar afscheid bij peutersoos in Zaandam
  Nieuws

Juf Beppie te midden van de peuters tijdens de peutersooszomermarkt. (Foto: Daan Ruijter/Rodi Media)
Juf Beppie te midden van de peuters tijdens de peutersooszomermarkt. (Foto: Daan Ruijter/Rodi Media) (rodi.nl)

ZAANDAM - Beppie Wijdogen (66) gaat nog elke dag met plezier naar het werk. De Zaanse is juf bij de peutersoos in de Parkstraat, Zaandam. Ze werkte iets langer door dan haar pensioengerechtigde leeftijd, maar haar vertrek is nu aanstaande. Dat betekent dat Beppie vrijdag 13 juli afscheid neemt in de speelzaal van basisschool Et Buut. Ze trakteert haar leerlingen eerder, woensdag 11 juli, als afscheidscadeau op een theatervoorstelling.


Sinds ongeveer een half jaar voelt het voor Beppie allemaal als de laatste keer. Het laatste schoolreisje, de laatste nieuwsbrief en zaterdag 30 juli was het haar laatste peutersooszomermarkt, bij schitterend mooi weer. "Ik ga elke morgen met plezier naar mijn werk. Geen kind is hetzelfde. Het is daardoor nooit saai en bovendien altijd gezellig en spannend. Elke keer is er wel een uitdaging die opgelost moet worden. Ik vind het lastig, maar op een gegeven moment moet je toch stoppen."

Afscheid


De peuters mogen woensdag 11 juli afscheid nemen van Beppie. "Ik wil toch iets naar mijn peuters doen. Daarom krijgen ze als afscheid een theatervoorstelling te zien. Potitco komt in de speelzaal van Et Buut 'Boer gaat naar Zee' spelen." De voorstelling duurt van 8.30 tot 12.00 uur. De kinderen moeten wel de uitnodiging meenemen. "Na afloop krijgen ze een ijsje van Goemans", aldus Beppie, die vier Goemans-telgen in de klas heeft gehad.
Om het officiële afscheidsfeest te organiseren, zijn er natuurlijk al heel wat vergaderingen geweest waar Beppie niet bij mocht zijn. "Ik moet het over me heen laten komen. Ik vind het allemaal wel spannend, maar waarschijnlijk wordt het hartstikke leuk. Ik hoop dat er veel mensen komen!" Het afscheidsfeest is vrijdag 13 juli van 17.00 tot 19.00 uur met een hapje en een drankje in de hal van basisschool Et Buut. De school bevindt zich op Parkstraat 72 in Zaandam.

Hoe het begon


De affiniteit met kinderen ontstond bij Beppie al op jonge leeftijd. De geboren Brabantse (Andel) komt uit een grote familie met vele neefjes en nichtjes. "Vanaf toen ik acht was, hield ik altijd de kinderen bezig als we bij opa en oma waren. Toen ik zestien was, ging ik het kind van een familie uit de buurt verzorgen. Zij kregen een nakomertje. De moeder zei: 'Waarom ga je niet de opleiding tot kinderverzorger doen'?"
Beppie volgde de raad op, werd daarna au pair in Amsterdam. Later verhuisde ze met haar man Barry naar Zaandam. Nadat ze haar eerste dochter kreeg, ging ze in de activiteitencommissie van de Peutersoos. Dat is nu zo'n dertig jaar terug. Niet lang daarna werd ze invaljuf, tot ze in 1995 in vaste dienst kwam als juf. Beppie verving vaste gezicht Martine en voor het andere vaste gezicht Marjon kwam Sandra in de plaats.

Proost leven


Beppie hoeft niet bang te zijn dat ze het contact met kinderen verliest. "Ik heb kleinkinderen van mijn twee dochters en ik kan nooit de stad ingaan zonder iemand tegen te komen!" Vervelen gaat Beppie zich ook beslist niet. "Ik badminton recreatief bij Badmintonclub Zaanstad (BCZ) en zing bij het koor Outcider. Zaterdag 1 september geven we een optreden tijdens de Zaanse Erfgoedmarkt, bij de Oostzijderkerk." Nu heeft Beppie ook de tijd om lekker met Barry, die ook recentelijk gepensioneerd is, in hun campertje door Europa te trekken.
De toekomst van de peutersoos, die sinds vijf jaar onderdeel is van Stichting Buitenschoolse Opvang Et Buut, ligt volgens Beppie in goede handen. "Ik doe het werk nu 15 jaar samen met mijn collega Sandra. We zijn nu op de vrijdag Amber en Jamila aan het inwerken. Ze leren zo ook de kinderen kennen. Zij zijn hele lieve dames, dus dat komt wel goed!"

Meer berichten