Tentoonstelling 'Verdwenen Zaanstreek. De erfenis van Jan Kruijver'

  Nieuws
Pelmolen De Houtsnip in het Kalf. (Foto: Molenmuseum)
Pelmolen De Houtsnip in het Kalf. (Foto: Molenmuseum) (rodi.nl)

KOOG AAN DE ZAAN - In het Molenmuseum in Koog aan de Zaan is tot en met zondag 12 augustus de tentoonstelling 'Verdwenen Zaanstreek. De erfenis van Jan Kruijver' te zien.
Als Frans Mars en Pieter Boorsma de vaders zijn van De Zaansche Molen, dan is de molenmakerszoon Jan Kruijver (1869-1950) de grootvader. Onvermoeibaar legde deze huisschilder talloze panden en molens vast vóórdat deze door de slopershamer werden geveld. Dat slopen nam gedurende het lange leven van Kruijver epidemische vormen aan. De huisschilder Kruijver was in zijn hart vooral kunstschilder, aquarellist, tekenaar en historicus. Voor zijn tekeningen en schilderijen bestond van oudsher veel belangstelling en de maker gaf ze graag weg. Zijn vriend Frans Mars noemde ze 'Kruijvertjes', vanwege de herkenbaarheid en de topografische nauwkeurigheid.
In de overzichtstentoonstelling in het Molenmuseum zijn voor het eerst sinds zeventig jaar werken van Kruijver bijeengebracht. De medewerking van molenkenner Ron Couwenhoven was cruciaal bij de totstandkoming van de expositie. Tijdens diens onderzoek doken er maar liefst 150 onbekende werken van Kruijver op. Een aantal ervan is tijdens de tentoonstelling te zien en worden dus voor de eerste keer aan het publiek getoond. Het oeuvre van Kruijver is zo omvangrijk dat Couwenhoven vermoedt dat er nog veel meer werken van hem zullen opduiken.
Eén van de werken die te zien zijn, is een schilderij van pelmolen De Houtsnip. Bijzonder is volgens De Zaansche Molen dat deze molen met vooraanzicht geschilderd is. Op fotomateriaal is alleen de achterzijde in zwart-wit te zien. Het schilderij, gemaakt in opdracht van Fa Exalto, had papieren wieken die via een luchtkanaal in beweging konden worden gebracht, afgedekt met een glasplaat. Jaren later heeft Frans Mars het schilderij gerestaureerd en de inmiddels verdwenen wieken vervangen door er zonnige zomerzeilen op te schilderen. Daardoor kwam ruim twintig jaar na het overlijden van Kruijver toch nog een coproductie van de twee kunstenaars, die elkaar zo goed hadden gekend, tot stand.
Het Molenmuseum bevindt zich op Museumlaan 18 in Koog aan de Zaan.

Meer berichten