'Je lekker uitleven op de tennisbaan' - Chris de Leeuw (92) tennist nog tweemaal wekelijks

  Nieuws
Chris de Leeuw legt aan voor een forehand. (Foto: Daan Ruijter/Rodi Media)
Chris de Leeuw legt aan voor een forehand. (Foto: Daan Ruijter/Rodi Media) (rodi.nl)

ZAANDAM - Waar het er afgelopen weekend, bij de enigszins teleurstellende Wimbledon-herenfinale en -damesfinale serieus aan toeging, is het dinsdagmorgen 17 juli bij LTVZ ontspannenheid troef. Op deze zonovergoten ochtend staat Chris de Leeuw te dubbelen bij de tennisvereniging in Zaandam. Bij elk punt verschijnt er een lach op haar gezicht. Het plezier straalt er vanaf bij een van de oudste nog actieve Zaanse tennissters (92).

Met een groepje van soms drie, maar een andere keer tien spelers over meerdere tennisbanen verdeeld, slaat de kwieke Chris elke dinsdag- en vrijdagochtend een balletje. Af en toe brengt ze haar gemeen draaiende gesneden backhand in stelling. Heerlijk vindt ze het allemaal. "De gezelligheid, lekker buiten tennissen met vrienden. Het spelen, lekker ervoor knokken. Het doet er helemaal niet toe als je verliest."

Chris tenniste in haar jeugd, ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Daarna heeft ze 46 jaar geen racket opgepakt, maar toen ze in 1988 in Zaandam kwam wonen, werd ze lid van LTVZ. Ze deed ook enkele jaren mee aan de damescompetitie.

Grote toernooien


Begin jaren negentig ging Chris ook wel eens naar grote tennistoernooien in Nederland, waaronder Rosmalen. Er was bij een van de edities een voorval dat ze nooit zal vergeten: "Did they tell you that when a ball hits the outside of the line, that ball is in?! Did they tell you before you came here?!" Chris was er getuige van hoe de lijnrechter het moest ontgelden. Het was de altijd heetgebakerde Amerikaanse toptennisser John McEnroe, die, zoals wel vaker in zijn tenniscarrière, zijn bal in tegenstelling tot de arbiter toch echt op de lijn zag belanden.

Ook op tv kijkt Chris, die graag Roger Federer ziet spelen, dikwijls naar tennis. Zoals naar Wimbledon, dat net weer achter de rug is. "Ik zie geen hele wedstrijden hoor, want ik heb zo veel andere activiteiten en interesses, maar als het spannend wordt, ga ik kijken!" Ze laat zich inspireren door de verrichtingen van de topspelers. "Heel wonderlijk, als ik gekeken heb, speel ik over het algemeen beter!"

Fit blijven


Chris heeft wel een aantal tips voor mensen die op haar leeftijd ook nog fit willen zijn. "Ga lekker tennissen en/of doe een andere sport, geniet ervan. Zorg ervoor dat je buiten blijft wandelen en fietsen."
Het is logisch dat Chris met zo'n hoge leeftijd wat kwaaltjes heeft. Daardoor mist ze af en toe eens een bal, maar ze zegt: "So what, volgende keer raak je hem weer!" Ze is ook wel eens moe. "Natuurlijk kan ik me er soms niet toe zetten, maar ik wil een half uur per dag buiten zijn of op de tennisbaan staan. Dan zeg ik: hup De Leeuw, gaan!"

Meer berichten