Joey van Splunteren scoort podiumplaats en blijft op koers voor hoge eindklassering

  Nieuws
Links Joey van Splunteren. (Foto: Blatter Media)
Links Joey van Splunteren. (Foto: Blatter Media) (rodi.nl)

WACKERSDORF - Karter Joey van Splunteren heeft tijdens de derde ronde van de IAME X30 Euro Series een podiumplaats behaald. De Zaankanter snelde op het circuit van Wackersdorf in Duitsland knap naar de tweede positie in de Seniorenklasse.

In de trainingen was Van Splunteren anderhalve tiende van een seconde los. Zijn teamgenoot Niels Koolen volgde in zijn spoor. Met die snelheid manifesteerde Van Splunteren zich uitstekend in de kwalificatie. "Die ging goed. Niels en ik waren twee en één in onze groep. Ik zat weer anderhalve tiende los en Niels zat net voor Valentino Fritsch, het zoontje van de baaneigenaar in Wackersdorf. Die kent de baan als zijn broekzak. Als je daar dan voor zit, weet je dat je het goed doet. Helaas had het net voor onze kwalificatie geregend en werd de baan steeds sneller. De groep na ons had dus voordeel van de betere omstandigheden. Uiteindelijk was ik totaal vijfde en Niels veertiende."
"''s Ochtends was ik ook los van de rest, dus eigenlijk heb ik de pole gemist doordat de baan veranderde en beter werd. In de heats zaten we er goed van voren bij. Ik had een te hoge bandenspanning in de eerste heat: plek vier. In de andere heats zaten we er goed bij. Ook Niels was snel, maar helaas was hij in heat twee bij een crash betrokken." Zodoende werd Joey derde, maar Niels kwam door de crash niet verder dan de 28e plaats. In de heat erna werden ze respectievelijk derde en zesde.
Niels moest vervolgens voor de prefinale als 22e starten. Hij raakte echter opnieuw betrokken bij een crash. Joey startte op plek zes en eindigde als vierde. "Ik gleed net iets te veel met de kart", zei hij. "Dat hadden we voor de finale verbeterd. Daarin had ik een superstart. Ik ging van vier naar één. In de eerste zeven ronden lag ik op kop, maar door de aanpassing aan de kart had ik nu iets te veel grip. Ik verloor te veel snelheid. Na een spannende strijd kwam ik slechts vier tienden tekort om eerste te worden. Niels lag in de finale oké, maar er stuurde iemand op hem in. Dat was jammer, want zondagochtend was hij in de warming-up snel."
Met nog één EK-race voor de boeg is de top drie in de eindstand nog mogelijk voor Joey. "Overall doen we het best goed. Als ik twee keer plek vijf scoor, zit ik erbij." Nu wacht de volgende race in het Benelux-kampioenschap X30. Die wordt gehouden op het circuit van Genk. "We hebben er al getraind en dat ging super. Wij doen er veel voor en dat betaalt zich uit. Ik verwacht dan ook wat moois te kunnen laten zien in Genk."

Meer berichten