Folkloredag viert 50 jarig jubileum - Stap terug in de tijd en aanschouw een divers scala oude ambachten

  Nieuws
Oude ambachten tijdens Folkloredag Zaanse Schans. (Foto: Mike Bink)
Oude ambachten tijdens Folkloredag Zaanse Schans. (Foto: Mike Bink) (rodi.nl)

ZAANDAM - Sinds 1968 wordt op de derde zaterdag van augustus de Folkloredag op de Zaanse Schans gehouden. Dit jaar is extra speciaal, want zaterdag 18 augustus wordt het vijftig jarig bestaan van het evenement gevierd.
Nergens in het jaar zijn er zoveel oude ambachten tegelijk te zien op een dag als tijdens de Folkloredag op de Zaanse Schans. Verschillende beroepen van vroeger komen dan tot leven, van spinsters, pottenbakkers, papierknippers tot klompenmakers. Kom tussen 11.00 en 17.00 uur genieten van folkloristische muziek- en dans optredens of kijk naar interessante demonstraties, waarbij ambachtslieden toeschouwers meenemen in het proces van onder andere touwslaan, kuipen of kantklossen.

Maak oud T-shirt hip

Nieuw dit jaar is de mobiele zeefdrukkerij, deze wagen is een echte eyecatcher. Neem een theedoek of een leeg T-shirt mee en laat deze ter plekke bedrukken met een leuk ontwerp.

Koren op de Molen

Het Kapiteinskoor verzorgt tijdens de vijftigste editie van de Folkloredag het korenfestival ‘Koren op de Molen’. Drie koren zullen hun kunsten laten horen in het decor van “De Gekroonde Poelenburg”. Diverse zeemans- en vissersliederen zullen te horen zijn langs de oever van de Zaan.
Bijenkaars rollen

Een wel heel bijzondere ambacht is de imkerij Polderbijen. Kom honing proeven of laat de kinderen een bijenkaars rollen. Bovendien nemen zij een vitrinekastje mee, met een echt bijenvolkje.
Naast alle ambachten, staat het programma ook vol met vrolijke optredens van onder meer de Enkhuizer Sjappetouwtjes en de Zaanse trekzakkers. De Folkloredag is een gezellig evenement vol beleving, ambachten, zang en dans.

Meer berichten