Zwemmen in de Zaan zonder boete

  Nieuws
Kunnen we volgend jaar weer fijn en ongestraft zwemmen in de Zaan? (Foto: YvdD)
Kunnen we volgend jaar weer fijn en ongestraft zwemmen in de Zaan? (Foto: YvdD) (rodi.nl)

ZAANSTAD - Het is toch zonde als je met dit schitterende weer geen gebruik mag maken van het heerlijke verfrissende water dat dwars door onze stad loopt? Dat vindt Paul Laport en met hem veel andere Zaankanters. Om deze reden dienden GroenLinks en de SP tijdens de laatste raadsvergadering de motie 'Genieten van én in de Zaan' in. De motie om weer te mogen zwemmen in de Zaan is aangenomen. "Dat betekent dat er onderzocht gaat worden of er in delen van de Zaan weer gezwommen mag worden. Die locaties zullen dan ook veilig gemaakt moeten worden", aldus GroenLinks-fractievoorzitter Paul Laport. Tot die tijd dus geen geplons in de Zaan.
Een paar decennia geleden kregen mensen zwemles en werden er zwemwedstrijden gehouden in de Zaan. Wie nu een verfrissende duik in de Zaan neemt kan een boeten van 140 euro krijgen.. GroenLinks vindt het jammer dat het inwoners verboden is om te zwemmen in de Zaan. Laport: "Het is de bedoeling dat de gemeente in kaart brengt op welke plekken je wél kunt zwemmen in de Zaan. Vanzelfsprekend moet er rekening gehouden worden met het scheepsverkeer."
In steden als Amstelveen - maar ook bijvoorbeeld Berlijn - zijn mooie oplossingen gevonden, weet Laport. "Daar is open water toegankelijk gemaakt om gebruikt te worden voor zwemwater. In Zaanstad zal onderzocht worden of braakliggende terreinen rond de Zaan beter gebruikt kunnen worden, bijvoorbeeld als stadsstrandje. Nu staan er regelmatig hoge hekken omheen en worden terreinen soms jarenlang niet gebruikt."
Met uitzondering van D66 en DZ, waren alle partijen enthousiast over het idee van GroenLinks. Er zal nog wel wat tijd overheen gaan maar hopelijk kunnen we volgend jaar al legaal zwemmen in de Zaan.

Meer berichten