Westzijderol te zien tijdens Open Monumentendag

  Nieuws
Het uitrollen van de Westzijderol tijdens Open Monumentendag. (Foto: Gemeentearchief Zaanstad)
Het uitrollen van de Westzijderol tijdens Open Monumentendag. (Foto: Gemeentearchief Zaanstad) (rodi.nl)

ZAANDAM - In het weekend van zaterdag 8 en zondag 9 september zijn meer dan vierduizend prachtige monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk voor iedereen. Ter gelegenheid van deze Open Monumentendag wordt voor de gelegenheid de Westzijderol getoond in de Vermaningskerk in Zaandam. De Westzijderol is een lange rol papier van 12 centimeter hoog en 8,5 meter lang uit de tweede helft van de achttiende eeuw. Eén van de topstukken uit het archief wordt in de kerk uitgerold.
Alleen deze dag is het originele exemplaar van de Westzijderol, dat normaalgesproken veilig opgeborgen ligt in een speciale doos in het depot van het gemeentearchief, voor publiek te bezichtigen. Gemeentearchivaris Frans Hoving geeft tussen 10.00 en 10.15 uur een korte inleiding en tussen 10.15 en 10.30 uur wordt de Westzijderol officieel uitgerold. Het uitrollen moet met beleid gebeuren: dit doet een specialist van het papierrestauratie-atelier Thea Vorstman & Floor Meijboom. Vervolgens is de rol de hele dag voor alle bezoekers te bekijken. Daarnaast is een kleine tentoonstelling te zien.
Op de Westzijderol staan alle huizen en andere gebouwen, zoals een molen en een Vermaning, aan de Zaankant van de Westzijde: van het voormalige Blauwepad tot het Vinkenpad. Naast de originele rol kunnen bezoekers een uitvergroot exemplaar bekijken, dat aangeraakt en van dichtbij bekeken kan worden voor details. Daarnaast zijn er boeken en een laptop met meer informatie over de Westzijderol. Voor meer informatie over deze locatie en andere locaties die te bezoeken zijn in Zaanstad en daarbuiten bezoek de website www.openmonumentendag.nl.

Meer berichten