Heupen naar voren, grote passen en voeten goed van de grond - Bruisende mode- en streekdrachtshow in centrum Za

  Nieuws
Bij een van de eerdere edities zag het er zo uit! (Foto: Dirk Brand)
Bij een van de eerdere edities zag het er zo uit! (Foto: Dirk Brand) (rodi.nl)

ZAANDAM - Heupen naar voren, grote passen en de voeten goed van de grond. Zaterdag 1 september is het in het stadshart van Zaandam een komen en gaan van modellen. Dat op een wel heel bijzondere locatie. In de gracht, ter hoogte van het Groene Pandje en de Key of Life, ligt dan op een verhoging een heuse catwalk. Daar showen modellen de creaties van vijftien fashionstudenten van Atelier Tanade uit Wormer en Modevakschool New Style. Wie van hen wint de publieks- en juryprijs voor het mooiste ontwerp? Ook tonen de modellen de nieuwste herfstcollectie en bruidsmode van de lokale winkeliers. Aan het goede doel is bij deze zesde editie van het Stadshart Fashion en Lifestyle Festival ook gedacht: tijdens het evenement wordt via een speciale actie kleding opgehaald voor Stichting Kledingbank Zaanstad.


Vijftien fashionstudenten van Atelier Tanade uit Wormer en Modevakschool New Style hebben speciaal voor het Stadshart Fashion en Lifestyle Festival hun creativiteit aangesproken. Allemaal maakten ze een ontwerp, met de streekdrachten van Kostuumgroep De Zaanse Kaper als inspiratiebron. Zij vormen een groep mensen die zich bezighoudt met de historie van het kostuum in de Zaanstreek uit de periode 1750-1910.

De studenten dingen mee naar de publieksprijs en de juryprijs. Voor de publieksprijs kan iedereen tot rond het evenement via de website stadshartzaandam.nl/fashionlifestylefestival op zijn of haar favoriete ontwerp stemmen. Via de knop 'Bekijk en stem op de creaties' zijn alle creaties te zien en kunnen mensen een stem uitbrengen. De winnares van de publieksprijs mag haar ontwerp in het Zaans Museum exposeren en krijgt een beautypakket. Dat geldt ook voor de ontvanger van de juryprijs. "Met deze wedstrijd leggen we een verband tussen het verleden en het heden: de streekdracht en de nieuwe herfstcollecties", legt Paul van Nobelen uit. Hij is als bestuurslid van Stichting Binnenstadsmanagement Zaandam (SBZ) een van de 'karrentrekkers' van het mode-evenement.

Waslijn challenge


Aan de 'oever' van de gracht verschijnt naast de catwalk ook een waslijn. Iedereen die nog een kledingstuk overheeft dat nog te dragen is, maar dat zelf niet meer aandoet, kan dat inleveren bij de muziekkoepel. Daar staat zaterdag 1 september een kraam. Degenen die hier kledingstuk(ken) inleveren, ontvangen daarvoor een voucher waarmee ze die zaterdag, alsook zondag 2 september korting kunnen krijgen bij een aantal winkels in het centrum. "We willen op deze manier Stichting Kledingbank Zaanstad helpen. De waslijn begint ter hoogte van de catwalk en de kledingstukken worden daar opgehangen. Bij elke 20 meter die vol is, wordt de waslijn uitgebreid met een nieuw deel. De hele gracht moet vol, zodat we de langste waslijn van Nederland krijgen!", klinkt Paul enthousiast. De kleding gaat na afloop van het mode-evenement naar de kledingbank.

Programma


Het evenement start om 12.30 uur, met tot ongeveer 12.55 uur muziek. Om 13.00 uur is de eerste show met herfstcollecties, om 13.45 uur gevolgd door een korte pauze met muziek en dans. Om 14.00 uur krijgt het publiek opnieuw een inkijkje in de herfstcollecties. Om 15.00 uur tonen modellen de creaties van de modevakschoolleerlingen. Al om 15.45 uur horen ze van de jury wie er gewonnen heeft. Om 16.00 uur komt de bruidsmodeshow, waarna het evenement om 16.45 uur wordt afgesloten. Sonja Silva is die middag de presentatrice. Zij was Miss Nederland in 1997 en is onder andere bekend van haar modellenwerk. Ze was vj bij TMF, heeft twee keer in de Playboy gestaan en was onder andere te zien in de televisieseries Costa! en Onderweg naar morgen.

SBZ


Stichting Binnenstadsmanagement Zaandam (SBZ) is de overkoepelende organisatie voor de verschillende winkeliersverenigingen in Zaanstad. Zes jaar geleden ontstond vanuit het centrum van Zaandam het initiatief van het Stadshart Fashion en Lifestyle Festival, tot vorig jaar nog Stadshart Fashion Event geheten. "We willen meer reuring en beleving in het stadshart creëren zodat het extra leuk is om ernaartoe te komen", zegt Paul. "We willen dat als ondernemers met elkaar doen. Elkaar stimuleren en leuke dingen voor de bezoekers organiseren." Als het aan Paul ligt, komen er in de nabije toekomst nog meer van dit soort evenementen.

Meer berichten