Tijgerspin weer in heemtuin Zaandam

  Nieuws

ZAANDAM - De tijgerspin (of wespenspin) Argiope bruennichi is afkomstig uit Zuid Europa. Het dier werd in de jaren tachtig voor het eerst in Nederland aangetroffen en is de laatste jaren met een stevige opmars in Nederland en ook de rest van Europa bezig. De spin is eveneens weer in de heemtuin in Zaandam gespot.

Doorgaans wordt het vrouwtje gezien. Ze is ongeveer 2 centimeter groot en goed herkenbaar aan de zwart-geel gestreepte banden. Daar is de Nederlandse naam wespenspin of tijgerspin ook op gebaseerd. De soort wordt aangetroffen in graslanden die zelden gemaaid worden, maar ook in heidevelden. Het web zit zelden meer dan een meter boven de grond. Het is qua vorm en grootte vergelijkbaar met dat van de gewone kruisspin. In de heemtuin is deze opvallende en overigens voor de mens ongevaarlijke spin al een aantal jaren aanwezig en ook dit jaar weer.
Heemtuin Zaandam ligt in het Burg. In 't Veldpark, direct ten zuiden van het Zaans Medisch Centrum. Meer informatie is te verkrijgen via de heemtuin, tel.: 075-6352185, of de website www.zaansnatuurmilieucentrum.nl.

Meer berichten