Russische driemaster bezoekt Zaandam

Nieuws
Fregat Shtandart. (Foto: Stichting TS Shtandart)
Fregat Shtandart. (Foto: Stichting TS Shtandart) rodi.nl

ZAANDAM - Fregat Shtandart, de replica van het schip dat Peter de Grote in Sint Petersburg liet bouwen, loopt vrijdag 14 september, na zijn terugkeer uit Europa, Zaandam weer binnen. Een (spuitende) blusboot en het Kapiteinskoor verwelkomen Shtandart rond 13.00 uur bij aankomst. Er is van alles te doen rond dit schip...
Zaterdag 15 en zondag 16 september is het mogelijk om in te schrijven voor een bezoek aan boord. Er zijn nog enkele kaarten beschikbaar en bij voldoende belangstelling overweegt de organisatie een extra rondleiding te geven. Inschrijven kan via www.zaanserfgoed.nl. Maandag 17 en dinsdag 18 september is het bezoek op aanvraag en gereserveerd voor groepen en scholen. Tijdens de rondleiding vertelt de gids over de geschiedenis en het leven aan boord van een achttiende-eeuws fregat. Tijdens het bezoek is Shtandart afgemeerd bij het Zaantheater, vlak bij het huisje waar Peter de Grote na zijn aankomst in 1697 een aantal dagen verbleef.

Shtandart

De originele Shtandart was het vlaggenschip van de nieuwe Russische marine en werd in 1703, onder leiding van de Hollandse scheepsbouwer Wybe Gerents, in vier maanden gebouwd. De ontwerper van het schip, de tsaar zelf, was nauw betrokken bij de bouw en voerde als eerste kapitein het bevel over zijn lievelingsschip. Dat Peter de Grote de kennis had gebruikt die hij tijdens zijn bezoek aan onder andere Zaandam had opgedaan, maakt dat Shtandart feitelijk een onderdeel is van het Zaans erfgoed.
Het is overigens niet de eerste keer dat Shtandart Zaandam bezoekt. De replica werd 4 september 1999 in Sint Petersburg tewatergelaten, waarna zij in 2000 haar eerste reis naar Zaandam maakte, uit eerbetoon aan haar ontwerper. Daarna is het schip nog diverse malen te gast geweest in Zaandam en heeft zij in 2013 met een daverend kanonsaluut het Zaans Ruslandjaar geopend.
Shtandart is inmiddels een vertrouwd gezicht in Nederland, niet alleen als attractie in de havens en bij Sail-evenementen, maar zij speelde ook een hoofdrol in de film over Michiel de Ruyter, Nova Zembla en onder meer de Nederlandse documentaires De slavernij en Brieven boven water.